Az egész világon a várható átlagos élettartam 71 év (férfiaknál 70, nőknél 72 év). Sokat nyerhetünk, ha tanulmányozzuk a világ öt konkrét régióját, ahol az emberek látszólag könnyedén 90 év fölött élnek.
A világon öt régiót neveznek kék zónáknak: Okinawa, Japán; Szardínia, Olaszország; Nicoya, Costa Rica; Ikaria, Görögország és Loma Linda, Kalifornia. Mindegyik régiónak saját étrendje, mozgásformái és közösségi struktúrája van, de mindegyiknek vannak bizonyos közös elemei – mindegyik a céltudatossággal kezdődik. Fedezzük fel a Costa Rica-i Nicoya kék zónáját, és azt, hogy mit taníthat nekünk a nicoyai életmód az emberiségről, és mit tehetnénk jobban a jövőben.
Nicoyát mint Kék Zónát a National Geographic 2004-es cikkében mutatta be Dan Buettner. Nicoya egy kis, vidéki tengerparti közösség, amely a Costa Rica északnyugati partján fekvő Guanacaste-félszigeten található. A kutatók szerint a legtöbb lakos legalább 90 éves koráig él. A nicoyaiak gyakran 100 évnél is tovább élnek, és Nicoya büszkélkedhet a világon a legtöbb százéves emberrel.
A Costa Rica-i Nicoyában élőkkel kapcsolatban az a legelképesztőbb, hogy sokan közülük gyógyszerek és fogyatékosság nélkül élnek. Az a mód, ahogyan a nicoyaiak az életüket élik, olyan mintát ad nekünk, amelyből mi is tanulhatunk egészségünk javítására és céltudatosságunk megtalálására.

Az öregedési folyamatot lassító életelvek

Minden reggel, hajnalban, mielőtt a nicoyai férfiak átlovagolnak a Costa Rica-i félsziget hegyein, egészséges reggelit fogyasztanak. A napi reggeli gallo pintóból (rizs és bab) áll, egy kosár házi készítésű kukoricatortillával és forró kávéval. Ez az egészséges reggeli biztosítja számukra a szükséges tápanyagokat a termés és az állatállomány gondozásával töltött naphoz.
Bár a napot rizzsel és babbal kezdeni a legtöbb ember számára nem ideális, az egészséges reggeli kulcsa a fehérjében, összetett szénhidrátokban és antioxidánsokban gazdag táplálék (a tartósítószerek nélkül). A fehérje segít a szövetek újjáépítésében és javításában, valamint segít, hogy az ember jóllakottnak érezze magát. Az összetett szénhidrátok biztosítják az energiát, amelyre az embernek szüksége van ahhoz, hogy átvészelje a napot. Az antioxidánsokban gazdag reggeli pedig segít megvédeni a sejteket a betegségektől.
Amellett, hogy minden reggel egészséges reggelivel kezdünk, a nicoyaiak egész nap tápláló ételeket fogyasztanak. Sok gyümölcsöt és zöldséget esznek, amelyeket gyakran a saját földjeiken termesztenek, és általában nem fogyasztanak sok húst.

Egészségesebb döntésekkel ma befolyásoljuk a holnapot

Bár a nicoyaiak egészséges reggelivel kezdik a napjukat, az étrendjük nem az egyetlen titka a hosszú életnek. Sok nicosiai választja a gyaloglást egyik úti céljától a másikig, ahelyett, hogy autóval közlekedne. Ez gyakran segít fenntartani az egészséges és támogató kapcsolatokat a közösségükben, és útközben erős hitet és céltudatosságot fejlesztenek.
Miközben a gyaloglás lehetőséget ad a nicoyaiaknak a testmozgásra és a friss levegőre, arra is időt szakít, hogy élvezzék a természeti szépségeket, amelyekről Nicoya híres. A barátokkal és a családdal való egészséges és támogató kapcsolatok szintén a hosszú élet egyik kulcsa. A családdal és a barátokkal való szoros kapcsolat fenntartása segít csökkenteni a stresszt. Egy százéves nicoyai azt mondta, hogy tudja, hogy a halál egyszer eljön érte, de a gyermekei iránti szeretet az, ami arra motiválja, hogy minden nap továbblépjen. „A hosszú élethez való helyes hozzáállás nem azt jelenti, hogy nagyon öreg korunkig akarunk élni, hanem azt, hogy a lehető legjobb életminőséget élvezzük az utolsó tíz évünk alatt” – mondja Alvaro Cedeno-Molinari, Costa Rica egykori diplomatája és nagykövete.

A nicoyaiak titkai
1. Plan de vida: egy erős életcél segít túlélni a nehézségeket. A tudat, hogy szükség van ránk, és hozzá tudunk járulni egy jobb világhoz, az egyik kulcs a 100 egészséges évhez
2. Kemény víz: a kalciumban gazdag víz minden mosógép ellensége, de hozzájárulhat a szívbetegségek elkerüléséhez és az erősebb csontokhoz, idős embereknél egy combnyaktörés sajnos sokszor végzetes lesz. A nicoyaiak körében szinte ismeretlen probléma
3. Dolgozzunk keményen: a kemény fizikai munka öröme meghatározó a hosszú, egészséges élethez. Aki örömét leli a nehéz feladatokban, tovább él.
4. Napfürdő: bár az utóbbi években erősen óvnak minket a napon tartózkodástól, a D vitamin sokféle kórtól megóv minket. A titok az okos napozás, naponta 15 perc elég nyáron, és tartózkodjunk sokat a szabadban a hidegebb hónapokban
5. Könnyű vacsora: a csökkentett kalóriabevitel a hosszú élet titka, és ennek egyik legjobb módja a könnyű vacsora. Ennek több előnye is van, a testsúly kontroll mellett a jobb alvást is segíti.
6. Koncentráljunk a családra: a 100 évesek a családjukkal élnek, gyerekek és unokák segítik őket, ugyanakkor életcélként az idősek is a családot támogatják
7. Széles körű kapcsolatok: Látogassuk a szomszédokat, ismerősöket, nevessünk, hallgassunk, becsüljük az értékeinket
8. Közös múlt ereje: a tradíciók megkönnyítik a modern élet nehézségeink kezelését. Hagyományos étrend, szokások és kapcsolatok vezetnek a hosszú élethez.