Mindannyian vágyunk a hosszú, egészséges életre, a mágikus 100 év megélésére aktívan, életvidáman. Bár Magyarországon kevés ilyen példát találni sajnos, a világban számos régióban élnek kimagasló számban 100 év feletti emberek.

Mi lehet a titkuk, milyen az életük? A cikksorozatom alapjául Dan Buettner, A hosszú élet titka című könyvet vettem, kiegészítve olyan friss tudományos adatokkal, amelyeknek mi is hasznát vehetjük a saját életünkben. Az egészséges életet nem késő ma elkezdeni, de hogy pontosan mit is jelent ez? Erre is választ próbálok keresni, az 5 kék zóna bemutatása után több cikkben összefoglalva, az életmódbeli feltételeket. Az egészséges öregkor kisebb részben a genetikánkon múlik, de legtöbben éveket pazarolunk el rossz döntéseinkkel. Kezdjük el a változást ma, ha segítségre van szükséged, keress bátran!

Japán, az idősödő nagyhatalom

Japánban közismerten sok idős ember él, és a várható élettartam is az egyik legmagasabb. Az első tény önmagában a nem túl szerencsés demográfiai folyamatok eredménye, a társadalmuk az alacsony születési szám miatt öregszik. A várható élettartam és különösen az a tény, hogy többségük aktív, önfenntartó idős emberként él, sokat elárul a japánok életviteléről. Az egyik legfontosabb jellemzőjük, hogy a fejlett világ átlagához képest sokkal kevesebb a túlsúlyos ember, az étkezésben a mérsékletesség számít erénynek, és nem a sült krumpli hegyet befedő fél négyzetméteres rántotthús, második fogásnak a desszert előtt. Apropó desszert, ebből is keveset fogyasztanak, ahogy általában a cukros ételekből.

Okinava, a százévesek szigete

A japán Hawaiiként is ismert szigeten pálmafák szegélyzik a türkizkék homokos tengerpartokat, idilli környezet a hosszú élethez. A titok azonban nem a strandok szépsége. Az amerikai átlaghoz képest ötödannyi szív és érrendszeri betegség, negyedannyi mell- vagy prosztatarák és harmadannyi embert sújt időskori demencia. Ezek határozottan szignifikáns adatok, ahogy a lakossághoz képest is a száz év feletti emberek aránya. Ők nagyon sok mindent átéltek, pusztító világháborút, éhínségeket, szegénységet és nem utolsósorban az amerikai életmód drasztikus térhódítását, ami egyben az egyik legnagyobb fenyegetés a következő generációkra, a gyorséttermektől az inaktív életig.

Az okinavaiak titkai

  1. Ikigai: az ok, amiért élünk. Divatos kifejezés lett, több könyv is megjelent az utóbbi időben a témáról, de röviden itt arról van szó, hogy az idős okinavai amikor felkel, megfogalmazza a céljait, ami felelősséget jelent és ezáltal a társadalom vagy a nagycsalád hasznos tagjainak érzik magukat.
  2. Kertészkedés: az itteni matuzsálemi kort megélt emberek rendszeresen kertészkednek, ami fizikai munkát jelent, teljes testet átmozgató edzést, és olyan folyamatot, ami jelenlétet igényel. Ez segít a stressz elkerülésében és feldolgozásában, és a klímának köszönhetően egész évben friss zöldségekkel látja el őket.
  3. Zöldségek: étrendjük alapja a zöldségfélék, édes burgonya, tofu. Ételeik tápanyagokban gazdagok de kalóriában szegények. A húsfogyasztás is része a táplálkozásuknak, de ritkán és kis mennyiségben fogyasztanak sertéshúst.
  4. Szója: a tofu és mizóleves az egyik leggyakoribb ételük, a tofu magas flavonoidtartalma a szívbetegségek megelőzésében játszik szerepet és az emlődaganat kialakulásának veszélyét is csökkenti. Az ecetes szójaételek a mikrobiom jó baktériumait táplálják és tápanyagokban gazdagok.
  5. Szociális háló:gazdag társas életük, a moai biztonságot visz az életükbe. Anyagi és érzelmi támogatást nyújtanak egymásnak, és csökkenti az egzisztenciális stresszt, hiszen van, akikre számíthatnak.
  6. Napsütés: sok szó esik manapság a napsütés kártékony hatásáról, az UVB sugarak okozta rákos megbetegedésekről, ugyanakkor az elégségesen magas D-vitamin szint az erős csontozat kulcsa. Az okinavaiak egész évben elegendő D-vitamint termelnek, mivel a kertészkedéssel minden nap töltenek valamennyi időt a szabadban.
  7. Aktivitás: ez talán az egyik legfontosabb dolog földrajzi helytől függetlenül az egészséges öregkor eléréséhez. A japánok otthonaiban kevés a bútor, a földön ülve táplálkoznak és pihennek, az idősek is sokszor állnak fel és ülnek le, ezzel erősebbé teszik az alsó végtagjaikat ás az egyensúlyérzéküket is fejlesztik, így duplán védekeznek a véletlen elesések ellen.
  8. Gyógynövények. Kertjeikben nem csak zöldségeket, hanem gyógynövényeket is termelnek, a fekete üröm, kurkuma, gyömbér megtalálható legtöbbjük kertjében, és naponta fogyasztják őket.
  9. Tartás: Kellemes magabiztosság, önelégültség jellemzi őket, hiszen mindenkinél több nehézséget éltek túl. A múlt gondjait viszont nem cipelik a jelenbe magukkal, nem zavarja őket az egyszerű élet élvezetében.