Alig száz kilométerre a bűn városától, Los Angelestől található Loma Linda. Spanyolul kedves hegyet jelent a település neve, és 9.000 adventista otthonául szolgál. Ez a közösség Kék Zóna kutatásoknak köszönhetően vált híressé, ugyanis számos tagjuk kimagaslóan magas életkort élt meg. Ez még nem minden. A jellegzetes amerikai halálokok, a szív és érrendszeri megbetegedések és a rákbetegségek is ritkábban fordulnak elő tagjaik között. Vajon mi lehet a titkuk? A hitük, valamiféle csodaszer vagy táplálék, esetleg szerencsés genetika?

A test a Szentlélek temploma

A loma lindai adventisták úgy vélik, hogy a test és a lélek, és ha meghalnak, öntudatlan állapotba kerülnek, amíg Isten fel nem támasztja őket. Isten a testükön keresztül üzen nekik, így ha tetteikkel vagy gondolataikkal kárt okoznak egészségükben, az Isten ellen való vétek. Az egészséges életmódjuk egyik legelső kezdeményezője Ellen G. White volt, aki a megelőzést helyezte előtérbe, és egy fiatal orvost bízott meg ennek kidolgozásával, John Harvey Kellogot. A név talán ismerős, a különc újító nevéhez fűződik a granola, kukoricapehely, elektromos takaró vagy mogyorókrém valamint testedzést segítő eszközöket is fejlesztett. Munkájának öröksége, hogy az adventisták nem vagy ritkán esznek húst, táplálkozásuk növényi alapú, ezzel az átlagos amerikainál 6-9 évvel hosszabb életre számíthatnak, míg a vastagbélrák 65%-kal alacsonyabb arányban fordul elő a húst kerülő adventistáknál. Nagy mennyiségű diófélét fogyasztanak, sok vizet isznak és a testmozgás is a mindennapjaik része.

A közösség megtartó ereje

Az adventisták barátai is adventisták, így a jó szokásaikat közösen tudják megtartani, étkezéseiknél nem okoz gondot, hogy az átlagos kaliforniai étrendtől ennyire eltérnek. (Az átlagos kaliforniai évente 100 kg húst fogyaszt, aminek legalább negyede marhahús.) Az adventisták másik különlegessége, hogy a szombat pihenőnap, amikor Istennel, barátaikkal töltik az idejüket, így van idejük feltöltődni, szociálisan aktív életet élni, elengedni a mindennapi stresszt. A szoros közösség védőhálót is jelent, hiszen a magány a hosszú élet egyik legnagyobb ellensége.

A loma lindaiak titkai

  1. Rendszeres mozgás: A napi séta, kertészkedés, könnyű torna is elegendő, hogy csökkentsük a szívbetegségek és egyes rákbetegségek kialakulásának esélyét.
  2. Pihenés: Hetente egy napot szánjunk a teljes kikapcsolódásra, hogy legyen lehetőségünk feldolgozni a heti stresszt. Barátok, természet, család és hitélet vagy közösségi események erősíthetik a szociális hálónkat és teszik kiegyensúlyozottá az életünket.
  3. Egészséges BMI: Az adventisták testmozgással, húsfogyasztás kerülésével és a testük tiszteletben tartásával alacsonyabb vérnyomással és koleszterinszinttel bírnak, így számos betegség is kisebb arányban fordul elő náluk.
  4. Hasonló gondolkodású barátok: Az adventisták keresik egymás társaságát, akikkel azonos az értékrendjük. Így nem okoz gondot az egészséges szokások megtartása, és egymás támogatása ebben.
  5. Viszonzás: A hetednapi adventistáknál az önkéntesség széleskörben elfogadott szokás. Még a százéves matuzsálemek is aktívan keresnek célt maguknak, nem jut idejük depresszióra, ha mások segítése elfoglalja gondolataikat.
  6. Magvak: Azok az adventisták, akik legalább hetente ötször nassolnak mogyoróféléket, diókat, átlag két évvel tovább élnek és feleakkora eséllyel szenvednek szívbetegségekben. Több tanulmány is igazolta már az olajos magvak élettartamra való pozitív hatását.
  7. Több zöldség: a hetente többször paradicsomot fogyasztó nőknél 70%-kal kisebb a petefészekrák előfordulása, és a férfiaknál is hasonló arányban csökken a prosztatarák esélye. Az adventisták jellemzően minden nap esznek gyümölcsöt, hetente többször borsót vagy babot, és csak ritkán vagy nem fogyasztanak húsokat. Az élelmiszerekből a teljes kiőrlésűt előnyben részesítik a feldolgozott ételekkel szemben.
  8. Sok víz: Napi 5-6 pohár víz drasztikusan csökkenti a halálos kimenetelű szívinfarktus esélyét a férfiaknál. A testünk nagyrésze vízből áll és már 1-2% vízveszteség is rossz hatással van működésünkre. A vizet nem pótolja a szénsavas üdítő, szörp, sör, vagy más szénhidrát tartamú folyadék.
  9. Könnyű, korai vacsora: Kedvezően hat az alvás minőségére, ha lefekvés előtti órákban már nem veszünk ételt magunkhoz. Este javasolt a könnyű, szénhidrát alapú vacsora, amely gyorsan emészthető és álmosságot okoz. Az alvás mellett a testsúlyunkra is pozitív hatással van, ha kerüljük a késői, kalóriadús nassolásokat.