Szeretnél végre nyugalmat találni a túlzsúfolt életedben? Egy vezetett meditáció formájában szeretnék segítséget nyújtani neked, hogy átlépj az elméden, és jelenlétet adj ennek a pillanatnak.

 

Mi a meditáció?

A meditáció – bár sokan mást gondolnak – nem kötődik semmilyen konkrét valláshoz. Ez egyszerűen egy olyan gyakorlat, amellyel megnyugtathatod az elmédet, és nyugodtabbnak érezheted magad.

Egyesek a „meditálni valamin” kifejezést arra használják, hogy valamin gondolkodnak vagy valamire összpontosítanak. De maga a meditáció művészete egyszerűen csak egy eszköz az elme lecsendesítésére, hogy egy másik tudatállapotot érjünk el. A légzés és a tudatosság segítségével pihenteted az elméd zajos fecsegését, miközben ülsz, és elszakadsz a végtelen gondolatfolyamodtól.

Az a képesség, hogy egyszerűen a jelenlét által visszavehetjük az élet káoszát, egy ajándék. És ez az ajándék nemcsak neked szól, hanem mindenkinek, akivel kapcsolatba kerülsz – a családodnak, a barátaidnak, a munkatársaidnak, sőt még az úton közlekedőknek is.

Ha képes vagy gondolataid csendes megfigyelőjévé válni, akkor képes leszel átgondoltan cselekedni ahelyett, hogy egyszerűen csak reagálnál az élet körülményeire. Megválaszthatod, hogyan akarsz kezelni egy forgalmi dugót vagy egy stresszes határidőt, szemben azzal, hogy csak úgy belekeveredsz, anélkül, hogy észrevennéd.

Arról nem is beszélve, hogy a meditációnak rengeteg egészségügyi előnye van a jobb alvástól kezdve a stressz csökkentéséig.

A meditáció, az egyszerű légzés és a Létezés segít nekünk egy kellemes állapotba kerülni, ahol az idő és a tér látszólag elveszíti határait. Nem kell, hogy valamilyen meghatározott módon érezzük magunkat. Valójában rengeteg különböző típusú meditáció létezik, ha meg akarod találni a hozzád illőt. De kezdésnek próbáljunk ki valami egyszerűt.

Csak irányítsuk figyelmünket a be- és kilégzés érzéseire. És ha egy gondolat vagy figyelemelterelés jut eszedbe, hagyd elmúlni, és koncentrálj a mély, tudatos légzésedre.

Kezdjük el az irányított meditációt, hogy minden érzékszervünket lecsendesítsük, és engedjük bele magunkat a testünkbe.

Labirintus vizualizációs meditáció

A labirintus egy csodálatos vizualizáció, amely segít megtalálni az igazságunkat, amely könnyen elveszik a mindennapok nyüzsgésében. Ez az „elme útja” egy labirintuson keresztül jelképezi az élet kihívásain való átjutást, és segítséget nyújt nekünk abban, hogy földet érjünk és rátapintson arra, ami igazán számít.

1. lépés:

Üljünk le egy kényelmes pozícióba, és csukjuk be a szemünket. Kezdjünk el figyelni a légzésünkre. Durva és szaggatott a légzésed, vagy egyenletes, lágy és kedves? Érezd, ahogyan áramlik a lélegzeted. Középpontba helyez téged. Lépj be ebbe a pillanatba. Ne a múltat, ne a jövőt, hanem az itt és mostot.

2. lépés:
Vegyél három mély, tudatos, aktív lélegzetet az orrodon keresztül be és ki. Ezáltal a „boldogsághormon” szerotonin áramlik a testedben. Vedd észre, hogy hallgatás közben ellazulsz. Minden egyes lélegzetvételnél hatig számolva lélegezz be, és hatig számolva lélegezz ki. Próbáld meg ezt a légzést háromszor egymás után elvégezni. Érezd a levegő mozgását mélyen belül, sejtszinten.

3. lépés:
Miközben folytatod ezt a légzést, képzeld el magad, ahogy lassan végigsétálsz a labirintusodon. Lépésről lépésre haladj végig a labirintuson. A labirintus lehet homokból és sziklákból, magas, dús fákból, kertben lévő virágokból, vagy akár cukornádból is! De bárhol és bármi legyen is a labirintusod, tedd a saját személyes, szent tereddé – az a tér, amely mindannyiunkban ott van, a szívedben, ahol az igazságod lakozik.

4. lépés:
Ahogy a labirintus minden egyes fordulóját megteszed, képzeld el, hogy szó szerint leveted a világi kötődéseidet. Egyenként, gondolatról gondolatra gördülnek le a testedről. Csak engedd el az egészet! A következő kanyarban eléred a labirintusod közepét, és valóban érzed a megtisztulás és megújulás érzését.

Nyugodt, nyitott szívvel és nyugodt, nyitott elmével figyelj a lélegzetedre, és fogadd el a csendet, ennek a területnek a tágasságát, amit létrehoztál. Ülj le és maradj egy darabig, itt a lélegzeteddel, az egyensúlyoddal.

5. lépés:
Maradj csendben legalább egy percig, és…

Érezd, hogy a talaj támogat és megtart téged.

Vedd észre a ruhád és a bőröd közötti tér érzetét.

Érezd, ahogy a mellkasod emelkedik és süllyed a légzéseddel.

Élvezd, ahogy a vállaid ellazulnak, miközben hagyod, hogy a világ súlya leperegjen róluk.

Fedezd fel a füleid közötti teret, miközben elméd békésen elmerül.

A nyelv és a fogak megpuhulnak, ahogy a szavak végre elhagyják a testedet.

A szemöldökök elernyednek, ahogy az arckifejezésed ellágyul.

Érzékeld a szívedben a jelenétet.

Tapasztald meg a pozitív és erőteljes érzéseidet.

6. lépés:
Kezdj el felkészülni arra, hogy lépteidet visszavezesd a világba. Vizualizáld magad, amint visszasétálsz a labirintusból. Ahogy lassan kilépsz a labirintusból, tested minden sejtje békés, és tiszta tudatosság áramlik az ereidben.

7. lépés:
Kezdj el ujjaiddal és lábujjaiddal mozogni ahogy visszatérsz a szobába, ahol ülsz. Tartsd csukva a szemed, és tedd a kezeidet a mellkasod elé. Dörzsöld össze a tenyeredet erőteljesen, némi hőt létrehozva. Most helyezd a meleg kezeidet a szemedre. Ahogy elkezded kinyitni a szemed, és elengeded a kezeidet az öledbe, érezd a jelen pillanat csodáját.

Ne feledd, hogy bármikor eljuthatsz ebbe az együttérző, központosított, figyelmes térbe, csak a légzéssel és a jelenléttel. A szívedben egy hordozható paradicsom található. Ez mekkora ajándék!

Úgy érzed, hogy feltöltődtél? Felfrissültél? Készen állsz a napod folytatására? Azt hiszem, igen! Ne feledd, hogy nem kell elveszítened ezeket az érzéseket most, hogy befejezted a meditációt. Megoszthatod újonnan megtalált egyensúlyodat, ápolhatod a nyugalmat, és jelen lehetsz mindenkivel, akivel kapcsolatba kerülsz.

Oszd meg a pozitív sugárzó rezgéseidet! Namaste.

 

Ha szeretnél még többet tanulni, kérlek kövesd a facebook oldalam!

Fotók Pixabay