Szóval mi az igazság? Először futsz vagy biciklizel, és utána emelsz súlyokat, vagy előbb emelgetsz, és csak utána mész át a kedvenc kardiógépedhez?

A kardiót előbbre helyező érvek

A szakértők ezen az oldalon azt mondják, hogy figyelj a céljaidra. Ha az elsődleges célod az aerob kapacitás növelése vagy a testzsírvesztés, akkor a kardiót csináld először. Az energiád nagy részét ide fogod fordítani, míg ha először a súlyzós edzéssel kezdesz, az ennek egy részét elvonja, ami egy kevésbé produktív kardióedzéshez vezet.

Ugyanez vonatkozik azokra is, akik 10 kilométerre, félmaratonra, kerékpárversenyre vagy más kardióversenyre próbálnak edzeni. A legjobb, ha az edzés kardió részébe fekteted az energiádat, így az edzés minőségét a jobb teljesítményedre fordítod.

Először a kardiót végezd, ha a célod:

  • az aerob kapacitás növelése
  • testzsírvesztés
  • edzeni egy 10 km-es vagy félmaratoni távra
  • felkészülni egy kerékpárversenyre
  • edzés más kardióversenyekre

A súlyzózással való kezdés mellett szóló érvek

A súlyzós edzések elsőbbségét népszerűsítő szakértők azt mondják, hogy amikor az edzést a súlyzózással kezded, az erőedzés kimeríti a szervezet glokogénraktárait, így mire a futópadhoz vagy a kerékpárhoz érsz, végül a zsírt használod fel üzemanyagként, hogy az aerob rendszered erősen működjön.Ez lényegében azt jelenti, hogy az edzés alatt ÉS után több kalóriát, különösen zsírkalóriát fogsz elégetni. Meg kell azonban jegyezni, hogy ennek tényszerűségére vonatkozó bizonyítékok még mindig nem egyértelműek.

Ráadásul a súlyzópártiak azt mondják, hogy ha a lábad előzetesen kimerült a futástól, a kerékpározástól vagy az ellipszisgéptől, akkor a végén hanyag formában végzed a guggolásokat és a fekvőtámaszokat. Ha az a célod, hogy izomerőt építs, akkor jobb, ha az erőnléti edzéssel kezded, így a legjobb energia az edzésnek erre a részére összpontosul.

Akkor kezdj az erőnléti edzéssel, ha az a célod, hogy:

  • Az izomerő fejlesztése.
  • Potenciálisan több zsírkalóriát égetni; erről a szakmai a zsűri még nem döntött.

 

Keverd össze!

Ha még mindig nem tudod, hogy melyik sorrend működne jobban számodra, akkor keverheted is, ha a célod az általános egészség és fittség és élvezheted mindkettő előnyét. Az egyik héten az erőnlétet helyezd előtérbe, a következő héten pedig először a kardióra koncentrálj. Egy másik nagyszerű lehetőség, ha van rá időd, hogy az edzéseket hol az egyikre, hol a másikra osztod.

Más szóval, hétfőn csak kardió, kedden csak erőnlét stb. Így mindig a maximumot hozod ki az edzesből. Egy bónusz előnye ennek a lehetőségnek: az edzéseid rövidebbek lesznek.

A lényeg az erőnlét vagy a kardió az első vitában

Az a tény, hogy egyáltalán megkérdőjelezed az edzésed sorrendjét, azt jelenti, hogy edzel. Ezzel megelőzöd a környezeted nagy részét, és ez az, ami igazán számít. Ha következetesen edzel, akkor jó eséllyel az edzés sorrendje nem fog olyan nagy különbséget jelenteni.

Dr. Edward R. Lasowski szerint „Az, hogy a súlyzós edzést aerob edzés előtt vagy után végzed, csak rajtad múlik. A kutatások nem mutatták ki egyértelműen, hogy az egyik mód jobb, mint a másik”. Az eredmény, hogy a sorrend nem számított! Mindenkinél jelentős javulás volt tapasztalható a sovány testtömeg, a VO2max és az erő tekintetében, de a résztvevők közül csak azoknál csökkent igazán a testzsír, akik elkezdtek jobban táplálkozni!

Ha úgy érzed, segítségre lenne szükséged a fogyáshoz, keress bátran!

Ne felejtsd el követni a Neked könnyű facebook oldalt sem!

Fotók: Pexels.com