Az állandó stressz, a félelem, hogy hibázunk, rajta kapnak hogy nem vagyunk elég jók, a párkapcsolati problémák, melyeket nem tudunk kezelni, csendes gyilkosok. Van, aki rágyújt, iszik egy felest, és vagyunk sokan, akik ilyen a hűtőt ürítjük ki. Ilyenkor szinte bármit megteszünk, hogy dopaminnal öntsük el az agyunkat, így különösen veszélyes az otthoni csokoládétartalékra, kekszekre, cukros üdítőkre ez az állapot. És persze ránk is, hiszen nincs az az edzésmennyiség, amit ne lehetne túlenni.

A félelemből evés, vagy más néven emocionális evés, akkor jelentkezik, amikor az érzelmek, például szorongás, stressz, szomorúság vagy unalom miatt kezdünk túlzottan enni, anélkül, hogy valójában éhesek lennénk. Ha ezt a viselkedést szeretnéd leküzdeni, itt van néhány tipp, amelyek segíthetnek:

  1. Tudatosítás és felismerés: Első lépésként fontos felismerni és tudatosítani, hogy amikor az érzelmi állapotod miatt kezdesz enni, az valójában nem az éhségtől vezérelve történik. Tartsd szemmel az étkezési szokásaidat, és próbálj rájönni, milyen érzelmi ingerek vagy helyzetek késztetnek téged az evésre.
  2. Nézz szembe az érzelmekkel: A félelemből evés gyakran azért fordul elő, mert az érzelmekkel való megküzdésre szolgáló hatékonyabb módszereket kerüljük. Tölts időt az érzéseid tudatosítására és azok megértésére. Ha stresszes vagy szorongsz, próbálj meg relaxációs vagy légzésgyakorlatokat alkalmazni, meditálni, vagy akár egy naplót vezetni az érzéseidről.
  3. Keresd az alternatívákat: Amikor az érzelmi evés késztetése támad, keresd az alternatívák. Például, ha stresszes vagy, és az evés az első gondolat, menj el sétálni, végezz valamilyen testmozgást vagy szánj időt egy olyan tevékenységre, ami segít lekötni az elmédet.
  4. Korlátozd a hozzáférést az „érzelmi ételekhez”: Ha tudod, hogy bizonyos ételekhez vonzódol az érzelmek miatt, igyekezz korlátozni ezeknek az ételeknek az elérhetőségét otthonodban vagy munkahelyeden. Távolítsd el ezeket az ételeket a szemed elől, és helyettük tegyél könnyen hozzáférhető egészséges alternatívákat.
  5. Kövesd az étkezési tervet: Készíts egy egészséges étkezési tervet, és igyekezz betartani azt. Rendszeres időpontokban étkezz, és válassz olyan ételeket, amelyek táplálóak és kielégítőek, hogy elkerüld az érzelmi evést.
  6. Kérj támogatást: Ha úgy érzed, hogy az érzelmi evés nagyon nehéz kontrollálni, ne félj segítséget kérni. Beszélj családtagokkal, barátokkal vagy szakemberrel, mint például táplálkozási tanácsadóval vagy pszichológussal. Az ő segítségükkel könnyebben megtalálhatod azokat az eszközöket és stratégiákat, amelyek segítenek legyőzni a félelemből evést.

Fontos megérteni, hogy a félelemből evés leküzdése időt és gyakorlást igényel. Legyél türelmes és megértő önmagaddal, és higgy benne, hogy képes vagy változtatni az étkezési szokásaidon, hogy jobban megküzdj az érzelmekkel anélkül, hogy az evésbe menekülnél. Ha úgy érzed, hogy eljött az ideje a változásnak, szívesen segítek kilábalni a csapdából, amivel én is sokáig küzdöttem multis menedzserként.