Az első maraton lefutása ijesztő lehet. Hónapok óta keményen dolgozol. Mindenhol emberek vannak. Emberek nézik a futásodat. Emberek futnak melletted. Ott van ez az egész verseny napi izgalom. Akárcsak a nyilvános beszédnél, lehet, hogy az első alkalommal megrémülsz. Nem baj. Összeállítottam egy listát, amely segít megszelídíteni az idegességedet, és a legjobb formádat hozni. Értsd meg, hogy a legtöbb ember ugyanígy érez. 

Maraton

Nem vagy egyedül. Amikor nekivágunk a maraton nehéz állóképességi kihívásának, van egyfajta közösségi érzés, mert mások is szenvednek (ha-ha) veled együtt. Élvezd az összetartozás érzését, ami abból fakad, hogy egy hasonlóan gondolkodó, futásért rajongó csoport tagja vagy. Amikor bármilyen versenyen indulsz (az 5 km-től az ultramaratonig), tudomásul kell venni, hogy körülötted mindenki érezni fogja az idegességet. Ennek a ténynek a megértése és megbecsülése azonnali nyugalmat hozhat a lelkedbe, és segíthet kordában tartani az idegességedet.

Dolgozz rá!

Remélhetőleg kicsiben kezdted, 5 km-t futva, és félmaratonig dolgoztad fel magad. Ezután haladhatsz tovább a kisebb helyi maratonok felé. A nagy maratonokat, mint Berlin vagy NYC, tartogasd arra az időre, amikor már tapasztalt maratonfutó leszel. Nem ott akarsz kezdeni. Akár az a célod, hogy csak befejezd a maratont, akár az, hogy elérj egy bizonyos időt, megdolgoztál érte, és megérdemelsz minden sikert.

Bízz magadban és az edzésedben.

A nehezén már túl vagy. Edzettél. Felkészültél. Most itt az ideje, hogy szétrúgj néhány segget. Számodra ez jelentheti a PR (személyes rekord) megdöntését, vagy egyszerűen csak a verseny befejezését. Nem számít. Ami számít, az az, hogy bízol magadban. Amint elkezdesz futni, az idegesség el fog múlni. Elkezdesz tisztán gondolkodni, és az edzés, amit elvégeztél, meg fogja érni. Még az is lehet, hogy rájössz, hogy jobb vagy, mint gondoltad!

Ismerd meg a versenyt.

Soha nem jó dolog felkészületlenül indulni. Egy versenyt futsz; egy olyan versenyt, amelynek teljesítéséhez hihetetlen mennyiségű energiára és összpontosításra van szükség. A legutolsó dolog, amit egy maratonfutás során szeretnél, hogy meglepetésekkel szembesülj, és most nem a húsvéti nyusziról beszélek, aki csokoládét hagy a versenyen, hanem kevésbé csábító meglepetésekről, mint például váratlan dombok vagy más értelmetlen akadályok, amelyek az utadba állhatnak és árthatnak a teljesítményednek. Ne tölts napokat azzal, hogy a verseny minden egyes aspektusát elemezd, ez még engem is idegesítene. Csak tanulmányozd át annyira, hogy tudd, mire számíthatsz. Ne felejtsd el, hogy bármikor írhatsz vagy felhívhatod azokat, akik a versenyt működtetik és szervezik – általában erre van lehetőség a verseny weboldalán.

Menj oda korán.

Most nincs itt az ideje, hogy divatosan elkéss. A verseny kezdete előtt ésszerű időben szeretnél odaérni a versenyre, hogy jobban megismerkedhess a környezettel. Nagyobb eseményen 2-3 órával a verseny előtt érdemes érkezni, hogy legyen időd parkolni, beszerezd, amire szükséged van, és tudd, hol fogsz futni a következő néhány órában. Ennyi időelég ahhoz, hogy átvedd a rajtszámodat, elmenj a mosdóba, és megtegyél mindent, amire szükséged van a versenyre való felkészüléshez. Rengeteg időd lesz arra, hogy új barátokat szerezz, és elkapd a verseny napján a tömeg nyüzsgését.

Fogadd el az idegességet.

Bár ez nem megoldás a problémára, vedd észre, hogy az idegesség nem mindig rossz dolog. Tulajdonképpen az előnyödre is használhatod őket. Az idegesség segíthet abban, hogy jobban teljesíts, és találd ki, mi az: azt jelenti, hogy valóban érdekel a verseny. Ha valaha is azon kapod magad, hogy nem vagy ideges egy maraton vagy más verseny előtt, akkor valamit rosszul csinálsz. Csak tudd, hogy az idegesség elmúlik, amint elkezdesz futni.

Légy felkészült.

A felkészülés a kulcsa a jó versenyzésnek. Az edzés és az alvás nagyon fontos. Kövesd a verseny edzéstervét, hogy végig tudd csinálni a futást. Győződj meg róla, hogy a futócipőd kényelmes, és nem új. Gondoskodj arról is, hogy a verseny előtti éjszaka eleget aludj, hogy a verseny napján ne válj energiaszegény, vontatott zombivá. Megértem. hogy a maratonfutás előtti éjszakán nehéz lehet aludni, olyan, mint egy gyermeknek karácsony este. Gondolj a jó alvásra úgy, mint a versenyed részére, mert ez hatással lesz a versenyteljesítményedre. Az alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy fizikailag a legjobb teljesítményt nyújtsd, és mentálisan a legjobb formádat hozd.
Ja, és ne felejts el reggelizni a verseny előtt (Később még megköszönöd)!

Élvezd ki!

Ne gondolj már az idegességre. Ennek egy kellemes időtöltésnek kellene lennie – a kemény munkád végre összejön. Csak készülj fel, hogy szétzúzd a céljaidat. Minél többet stresszelsz, annál kevésbé fogod tudni jól érezni magad futás közben. Kapd el a verseny hangulatát. Szerezz barátokat. Tereld el a figyelmedet zenével vagy szurkoló emberekkel. Mielőtt észrevennéd, már a célvonal felé futsz, készen arra, hogy átvedd az érmedet, ami bizonyítja, hogy megcsináltad.

Az idegesség leküzdése nehéz lehet. Próbáld meg felismerni a különbséget az egészséges idegesség és az egészségtelen idegesség között. Nem fogod korlátozni a teljesítményedet, ha arra koncentrálsz, hogy jól érezd magad.

 

*Photos by RUN 4 FFWPU &Pixabay