A túlfejlett agyunk betegíti meg a testünket, és a testünk gyógyítja a rosszul működő agyunkat. Érdekes paradoxon, de valahol ez a civilizációs betegségek jónak tűnő megközelítése.
Nézzünk körül az állatvilágban, a fejlettebb emlősök között A várható élettartamukat a genetikai adottságok mellett elsősorban a külső tényezők határozzák meg: kerülnek-e végzetes konfliktusba ragadozókkal vagy fajtársukkal, van-e elegendő táplálék, legyőzik-e a fertőzéseket.
Szinte ismeretlen a tartós stressz, az elhízás, a mozgáshiány, káros anyagok okozta betegségek sora, ami a legtöbb ember életét megkeseríti előbb-utóbb. Tüdőrákos csimpánz? Stressz okozta autoimmon megbetegedés fekély vagy daganat egy delfinnél? Elhízott gepárd? Mozgásszegény életmódot élő maki? Ugye nehéz elképzelni.
A bonyolult agyunk rengeteg problémát tud okozni, és nem csak azzal, hogy olyan környezetet teremtettünk, ami megbetegít a stresszel, környezetszennyezéssel, mozgáshiánnyal vagy feldolgozott élelmiszerekkel. Ráadásnak ott van a múlton rágódás és jövőn aggódás szuperképessége is, állandósult stresszhormon koktélt teremtve az erre felkészületlen testünknek.
Ha az agyunkat leszámítjuk, gyakorlatilag olyan gépek vagyunk, amiknek a mozgás a fő funkciója, és ezt szolgálja ki az emésztőrendszer üzemanyaggal, a szív-tüdő az infrastruktúrával és ezt szabályozza a hormonrendszerünk és vegetatív idegrendszerünk. Ez a test nagyjából pont úgy működik, mint az összes többi emlősé, hasonló fehérjek, vegyületek, szövetek, szervek vannak bennünk is. És ezt a rendszert tudjuk felülírni az okos agyunkkal, nem feltétlenül előnyös módon.
A non-specifikus stressz azt jelenti, hogy a szervezetünk nem tudja, hogy az adrenalin vagy a kortizol miért önt el minket, vadállat jön, vagy aggódunk egy közelgő vizsga miatt. Készenlétbe áll, és megfeszül. Ez visszahat az agyra is, és hosszabb távon megteremti a rossz működés ördögi körét. Mivel az akaraterő vagy motiváló idézetek olvasgatása ilyenkor már kevés, új megoldást kell keresnünk. Halandó, átlagos emberként tehát a test felől kell gyógyítanunk a lelket vagy agyunkat. A biológiai alap hármas azaz alvás, táplálkozás és mozgás, legfontosabb az alvást rendbe tenni elsőnek és apró lépésekkel elkezdenia másik kettőt.
Ezekre egyszerű, mechanikusan elvégezhető protokollok vannak, azaz azonos időben fekvés, egy olyan helységben ami sötét és hűvös, lefekevés előtt ivás, evés, edzés, képernyő kerülése, etc, sokat írtam erről a blogban. Nagyszerű és kevés időt igénybe vevő eszköz a meditáció vagy légzéstechnika (a paraszimpatikus idegrendszerre ható nyugtató gyakorlatok) végzése lefekvés előtt.
A táplálkozásban a fő elv mindig a legkárosabb szokások elhagyása: lefekvés előtti nagy kajálás, cukros üdítők, energia italok, ultrafeldolgozott élelmiszerek elhagyása, és a növényi táplálékok lassú becsempészése.
A sport, a mozgás pedig mindezeket bekeretezi és aláhúzza: a teljes passzivitáshoz képest napi 1000 lépés, 15 perc intenziv séta is óriási előrelépés. Gyakorlatilag az első 5000 lépés megtétele naponta többet javít a helyzeten, mint az összes többi edzés utána.
Ez az a módszer, amikor a testünkkel gyógyítjuk az agyunkat és hátráltatjuk a degeneratív agyi folyamatok megjelenését, azaz elbutulást, leépülést, és gyakori kórképeket. Minimális napi mozgás, relatív egészséges, szélsőségektől mentes és mérsékelt mennyiségű vegyes táplálkozás, és legalább 7 óra minőségi alvás.
Ne várj csodákat. Ez egy folyamat, és most egy dolgod van, az első lépések megtétele. Legyen az egy korábbi, kisebb vacsora, hosszabb alvás, vagy pár emelet lift nélkül. Ezek a legfontosabb lépések az agyad egészsége érdekében, és hogy megvédd a tested az agyad túlmozgásaitól.
Ha szeretnéd rendszerben elkezdeni az életmódváltást, keress bátran! Ha még csak az első lépéseket keresed, csatlakozz a facebook csoportomhoz, és együtt megtaláljuk az induláshoz szükséges erőt!