A probiotikum olyan élő mikroorganizmus, amely fogyasztásakor egészségügyi előnyöket biztosít. A táplálékkiegészítők mellett az erjesztett élelmiszerek is tartalmazzák őket. Amellett, hogy javítják az immunrendszer működését, az emésztés és a szív egészségét, a probiotikumok segíthetnek a fogyásban és a hasi zsírvesztésben is.

A testsúly szabályozását a bélbaktériumok befolyásolhatják

Az emésztőrendszered több száz mikroorganizmust tartalmaz. E baktériumok közül számos létfontosságú tápanyagot termel, például K-vitamint és bizonyos B-vitaminokat. Amellett, hogy lebontják a rostokat, amelyeket a szervezeted nem tud megemészteni, hasznos rövid szénláncú zsírsavakká, például butiráttá alakítják őket.

Általában kétféle jó baktérium él a bélben: a bacteroidetes és a firmicutes. E két baktériumcsalád közötti egyensúly befolyásolja a testsúlyt. Emberi és állatkísérletek kimutatták, hogy a mérsékelt testsúlyú embereknek más bélbaktériumai vannak, mint a túlsúlyos vagy elhízott embereknek.

A tanulmányok többsége azt találta, hogy az elhízott emberekben több firmicutes és kevesebb bacteroidetes volt, mint a mérsékelt testsúlyúakban. Számos tanulmány azonban nem talált kapcsolatot a firmicutes és a baktériumok aránya között.

Az elhízott embereknek általában kevésbé változatos bélbaktériumai vannak, mint a sovány embereknek. Ráadásul a kevesebb bélbaktériummal rendelkező elhízott emberek jobban híznak, mint a több bélbaktériummal rendelkező elhízottak. Azt is kimutatták, hogy amikor elhízott egerek bélbaktériumát transzplantálják sovány egerekbe, a sovány egerek elhíznak.

Hogyan hatnak a probiotikumok a testsúlyra

Még mindig nem világos, hogy a probiotikumok hogyan befolyásolják a testsúlyt és a hasi zsírt. A probiotikumok által termelt rövid szénláncú zsírsavak, mint az acetát, propionát és butirát, befolyásolják az étvágyat és az energiafogyasztást.

Bizonyos probiotikumok befolyásolhatják az étkezési zsír felszívódását, ami miatt több zsír ürül ki a salakanyagokkal együtt. A szervezet kevesebb kalóriát „szüretel” az elfogyasztott ételekből, ha ezeket fogyasztja. A Lactobacillus családba tartozó baktériumokról ismert, hogy ilyen módon működnek.

A probiotikumok más módon is küzdhetnek az elhízás ellen:

A probiotikumok olyan étvágycsökkentő hormonokat szabadíthatnak fel, mint a glükagonszerű peptid-1 (GLP-1) és a peptid YY (PYY). Ezek a hormonok segíthetnek a kalória- és zsírégetésben. A probiotikumok növelhetik a zsírszabályozó angiopoietinszerű 4 (ANGPTL4) fehérje szintjét. Ez csökkentett zsírraktározáshoz vezethet.
A testszerte jelentkező gyulladás szoros összefüggésben áll az elhízással. A probiotikumok csökkenthetik a szisztémás gyulladást, és védelmet nyújthatnak az elhízás és más betegségek ellen azáltal, hogy javítják a bélbélés egészségét. További kutatásokra van szükség e mechanizmusok teljes feltárásához.

A hasi zsír és a testsúly leadása probiotikumokkal lehetséges lehet

Számos tanulmány megállapította, hogy a probiotikumok segíthetnek a fogyásban és a testzsír csökkentésében a túlsúlyos és elhízott embereknél. A Lactobacillus család bizonyos törzsei segítik a hasi zsír és a testsúly csökkentését. Egy tanulmány szerint a Lactobacillus fermentumot vagy Lactobacillus amylovorust tartalmazó joghurt hat hét alatt 3-4%-kal csökkentette a testzsírt.

Egy másik tanulmány 125 túlsúlyos fogyókúrázó körében vizsgálta a Lactobacillus rhamnosus étrend-kiegészítők hatását a fogyásra és a súly megtartására. A probiotikumok három hónap alatt 50%-os súlycsökkenést eredményeztek a placebo tablettához képest. Ráadásul a súlyfenntartó fázisban is folytatódott a fogyás.

Egy jól megtervezett vizsgálatban a Lactobacillus sakei-t placebóval szemben tesztelték 12 héten keresztül 114 elhízott felnőttnél. Itt a probiotikumok jelentősen csökkentették mind a testzsírtömeget, mind a derékkörfogatot

Lactobacillus gasseri
A mai napig a Lactobacillus gasseri mutatta az egyik legígéretesebb fogyókúrás hatást a vizsgált probiotikus baktériumok közül. Számos rágcsálókon végzett vizsgálat megállapította, hogy elhízásellenes hatása van. Továbbá a felnőtteken végzett vizsgálatok is ígéretes eredményeket mutattak.

Egy 210, jelentős mennyiségű hasi zsírral rendelkező emberen végzett vizsgálat szerint a Lactobacillus gasseri 12 héten át történő szedése jelentősen csökkentette a testsúlyt, a szervek körüli zsírt, a testtömegindexet (BMI), a derékbőséget és a csípőkörfogatot. Emellett a hasi zsír 8,5%-kal csökkent. A vizsgálat végére a résztvevők visszanyerték az összes hasi zsírjukat.

Különböző törzsek
Más probiotikumtörzsekkel is lehetséges a hasi zsír és a testsúly csökkentése. Egy nyolchetes vizsgálatban elhízott vagy túlsúlyos nők vettek részt, akik vagy Lactobacillus és Bifidobacterium törzseket tartalmazó probiotikumot, vagy placebót szedtek, egy étrendi beavatkozással együtt. A probiotikumot szedők lényegesen több hasi zsírt veszítettek, mint a placebót szedők.

Egy 135, jelentős mennyiségű hasi zsírral rendelkező személyen végzett vizsgálat szerint azok, akik három hónapon keresztül naponta Bifidobacterium animalis subsp. lactis-t szedtek, lényegesen több hasi zsírt veszítettek, és alacsonyabb volt a BMI-jük és a derékkörfogatuk a placebót szedőkhöz képest.

Az eredmények különösen a nőknél voltak kifejezettek.

A probiotikumok segíthetnek a fogyásban?

A probiotikumok bizonyos esetekben megakadályozhatják a súlygyarapodást. Az elhízás elleni küzdelemnek nem a fogyás egyetlen módja. Az elhízás elkerülése érdekében még fontosabb lehet megelőzni a nem kívánt súlygyarapodást.

A VSL#3 nevű probiotikus készítményről kiderült, hogy csökkenti a súlygyarapodást és a zsírszaporulatot azoknál az embereknél, akik napi 1000 plusz kalóriát fogyasztottak. Azonban sem az inzulinérzékenység, sem az anyagcsere nem változott jelentősen a probiotikus csoportban.

Az elhízás és a súlygyarapodás egyes probiotikus törzsekkel összefüggésbe hozható
A probiotikumokkal történő testsúlycsökkenés nem minden vizsgálatban bizonyított. Egyes probiotikus törzsek egyes vizsgálatok szerint inkább a súlygyarapodáshoz, mint a fogyáshoz járulhatnak hozzá. Az alkalmazott probiotikumtörzstől és -fajtól függően a probiotikumok eltérő módon befolyásolhatják a testsúlyt. Az egyik Lactobacillus gasseri törzs csökkentette a súlygyarapodást, míg egy másik törzs elősegítette azt.

A probiotikumokkal számos egészségügyi előny kapcsolatba hozható. A probiotikumok típusától függően a testsúlyra gyakorolt hatásuk vegyes. Az elhízott emberek számára a Lactobacillus gasseri előnyös lehet a fogyás és a hasi zsírvesztés szempontjából. A magas kalóriatartalmú diétán lévők számára szintén előnyös lehet a VSL#3 nevű probiotikus keverék.

A probiotikumok minimális hatással lehetnek a testsúlyra, különösen akkor, ha egészséges, teljes értékű táplálkozással kombinálják. Azonban számos más oka is van annak, hogy probiotikum-kiegészítőt szedjünk. Javíthatod az emésztésed egészségét, csökkentheted a szív- és érrendszeri kockázati tényezőidet, csökkentheted a gyulladást, és még a depresszió és a szorongás ellen is küzdhetsz velük.