Több mint 150, a világ leghosszabb életű emberének étrendjét vizsgáló felmérés feldolgozása alapján, 8 pontban foglalták össze hosszú életű emberek étrend titkait.

Ez a négy legjobb és négy legrosszabb élelmiszer leegyszerűsíti a táplálkozásunk alapjait: A bab, a zöldségek, a gyökérzöldségek, a gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a diófélék és a magvak előnyben részesítése. Az idő emberek nagy része is fogyaszt húst, de ezt takarékosan teszik, ünnepi ételként, kis köretként vagy ételek ízesítésére használják.

MINDIG EZ A NÉGY:

– 100% teljes kiőrlésű gabona: barna rizs, zabpehely, bulgur, kukoricaliszt.
– Diófélék és magvak: Napi egy maréknyi
– Bab, hüvelyesek, borsófélék: Napi egy csésze főtt bab / hüvelyesek
– Gyümölcsök és zöldségek: napi 5-10 adag.

EZT A NÉGYET KERÜLJÜK:

– Cukorral édesített italok: Üres kalóriák
– Sós rágcsálnivalók (burgonyachips, sajtos fánk stb.): Túl sok só és tartósítószer
– Csomagolt édességek (cukorkák, csomagolt sütemények és édességek): Üres kalóriák, tartósítószerek, adalékanyagok.
– Feldolgozott húsok (szalonna, kolbász, felvágottak): Rákhoz, szívbetegségekhez vezetnek

Kiegészítés:

Teljes kiőrlésű gabonafélék: A 100%-ban teljes kiőrlésű tésztákat és kenyeret is felveheti ebbe a kategóriába, de a teljes kiőrlésű gabonák (mint a fent felsoroltak) előnyösebbek.
A babokhoz: Ebbe a kategóriába soroljuk az összes hüvelyes és hüvelyes növényt, beleértve a csicseriborsót, a lencsét, a lóbabot és a zöldbabot.
Diófélékhez: Ebbe a kategóriába sorolhatjuk a magvakat is, mivel a matuzsálemek étrendjében is gyakoriak.
Cukorral édesített italok: Ide tartoznak az oly népszerű díszes kávéitalok, teák, energiaitalok. Próbálj meg cukrozatlan kávét vagy teát inni, vagy lassan csökkentsd a cukor mennyiségét. A turmixokat nem soroljuk ebbe a kategóriába, ha azokat könnyű ételként fogyasztod.