A stressz az élet természetes velejárója. Néha még a túlélésünkhöz is szükséges. De nem szabad, hogy úgy eluralkodjon az életeden, hogy kimerült, szorongó vagy leeresztett leszel tőle. Sajnos világszerte emberek milliói számára ez a valóság. Egy ilyen gyors tempójú, ingergazdag és apokaliptikus érzéseket keltő világban a stresszszint szabályozása állandó küzdelmet jelenthet. De a jó hír az, hogy vannak módszerek ennek enyhítésére. És ezek egyike a meditáció.
A meditációt különböző kultúrákban már i.e. 1500 óta gyakorolják, így ez az egyik legősibb módszer a mentális és fizikai jólét elérésére.

A MEDITÁCIÓ 6 ELŐNYE

Egyszerűen fogalmazva, a meditáció a tudatosság művészete. Bár a meditációnak sokféle formája létezik, amit érdemes kipróbálni, a legelterjedtebbm amikor leülve, a szemed becsukva, mély légzéssel foglalkozol egy meghatározott ideig.

Ez a csodálatosan egyszerű gyakorlat számos pozitív egészségügyi előnnyel járhat a test és az elme számára. Néhány a legjelentősebbek közül:

1. CSÖKKENTI A STRESSZT ÉS A SZORONGÁST
A meditáció egyik legfőbb előnye, hogy segít abban, hogy nyugodtabbnak és kevésbé stresszesnek érezzük magunkat. Tanulmányok szerint azok az emberek, akik rendszeresen meditálnak, akár 31%-kal kevésbé lehetnek stresszesek, mint azok, akik nem meditálnak.
A mély légzéssel kombinált mindfulness-gyakorlatok aktiválhatják a paraszimpatikus idegrendszert, amely beindítja a szervezet relaxációs válaszreakcióját. A paraszimpatikus idegrendszer aktiválása segíti a mentális és fizikai jólétet azáltal, hogy a test és az elme nyugodtabb, földhözragadtabb állapotot érhet el.

2. ELŐSEGÍTI A JOBB ALVÁS EGÉSZSÉGÉT
A rendszeres meditáció elősegítheti a jobb minőségű alvást. A paraszimpatikus idegrendszer aktiválásával a szervezet belső órája visszatérhet egy stabilabb állapotba, így segíthet az álmatlanság és a rossz alvásegészség elleni küzdelemben.
Az esti, alvás előtti meditáció remek módja a lefekvés előtti ellazulásnak. De még a reggeli meditáció is nyugodt hangot adhat a nap hátralévő részének.

3. NÖVELI AZ ÖNISMERETET
A meditáció másik nagy előnye, hogy növelheti az önismeretedet. Ha naponta csak néhány percet ülsz békében és magányban, bensőségesebb kapcsolatot alakíthatsz ki önmagaddal, és elméd belső működésén elmélkedhetsz.
Minél többet értesz meg magadról, annál könnyebb lesz olyan életet teremteni, amely számodra, mint egyéniség számára értelmes. Az értelmes élet lehetővé teszi, hogy valóban elfogadd azt, ami boldoggá tesz, és elengedd életed mérgező részeit, amelyeket talán észre sem vettél. Egy kis nyugodt idő eltöltése azzal kapcsolatban, hogy ki és mi hat rád, csodákat tehet az önismereteddel az élet minden területén.

4. TÁMOGATJA A SZÍV EGÉSZSÉGÉT
A meditáció többek között azért lehet olyan pihentető, mert fizikailag is támogathatja a szíved egészségét. Tanulmányok szerint a meditáció segíthet csökkenteni a szorongást, a depressziót és a rosszkedvet. A meditáció során bekövetkező paraszimpatikus idegrendszeri aktiváció révén a szervezeted természetes módon csökkentheti a szívritmusát, szabályozhatja a vérnyomást, és csökkentheti a káros hormonok termelését.
Bár a meditáció természetesen nem helyettesíti a gyógyszeres kezelést vagy a kardioedzést, de mindenképpen előnyös a mentális és fizikai jólétre. Pozitív hatásai miatt ideális támogató eszközként szolgál a boldog, egészséges szív megőrzéséhez.

5. FOKOZOTT KREATIVITÁS ÉS KÉPZELŐERŐ
A meditáció másik, talán kissé meglepő előnye, hogy fokozhatja a kreativitást. Ha leülsz néhány pillanatra, és elgondolkodsz a belső világodon, az érdekes mentális képeket és ötleteket szülhet, felszítva az inspiráció tüzét.
Vannak, akik meditáció után naplót vezetnek vagy kreatív játékba kezdenek, hogy kihasználják a tudatosság során fellépő motivációt.

6. JAVÍTJA AZ ÁLTALÁNOS PERSPEKTÍVÁT
Könnyű a negativitás csapdájába esni, különösen, amikor annyi a rosszkedv, a borúlátás és a nyomás, hogy bizonyos előírásoknak megfeleljünk. A meditáció azonban segíthet javítani az általános életszemléletedet, mivel időt ad arra, hogy elgondolkodj a jó dolgokon – nemcsak a körülötted lévő világban, hanem önmagadban is.
Ha életed minden területén megtalálod a pozitívumokat, azzal javíthatod az önképedet és a kilátásaidat. Segíthet abban is, hogy jobban odafigyeljen a negatívumokra, így nem zuhan le a végzet vagy az önlebecsülés kútjába.

Most, hogy már tisztában vagy a meditáció legfőbb előnyeivel, térjünk át a meditáció alapjaira.

HOGYAN MEDITÁLJUNK – BÁRHOL, BÁRMIKOR

Az egyik legjobb dolog a meditációban, mint a mentális és fizikai jóllét javításának eszközében az, hogy szinte bárhol végezheted.Emellett nem igényel semmilyen különleges felszerelést vagy tapasztalatot ahhoz, hogy élvezhesd az előnyeit.
Keress egy kényelmes, csendes helyet, ahol meditálhatsz. Ez lehet bárhol, ahol csak szeretnéd, feltéve, hogy kényelmesen tudsz ott ülni anélkül, hogy emberek vagy zajok zavarnának.
Állíts be egy időzítőt, hogy tudd, mennyi ideje meditálsz. Ez struktúrát ad az élménynek. Kezdd rövidebb időtartamokkal, például 10-15 perccel, és idővel haladj felfelé. Csak arra ügyelj, hogy az időzítő ébresztője ne legyen kíméletlen, válassz inkább halk madárcsicsergést vagy lágy zenét, mint az ébresztőóra hangos csipogását. Azt szeretnéd, hogy finoman visszazökkenjen.
Ismerd el a jelen pillanatot – Csukd be a szemed, ülj kényelmesen, és légy jelen az elméddel és a testeddel. Engedd meg magadnak, hogy valóban érezd, ahogy a tested helyet foglal, ismerd el az esetleges fájdalmakat, és helyezd magad kényelembe. Fogadd el, hogy ez a te időd önmagadra.
Vegyél részt légzésmunkában – A légzésmunkának van néhány változata, amellyel kísérletezhetsz. Próbálj ki néhányat, hogy meglásd, melyik válik be neked a legjobban. Alternatívaként egyszerűen belélegezhetsz 4 másodpercig, tarts szünetet, majd lélegezz ki 4 másodpercig. Ismételd, amíg az időzítő le nem jár.
Állj ellen a kósza gondolatoknak – A meditáció egyik legnagyobb kihívása, hogy visszahúzd a fókuszt a pillanatba. Ahelyett, hogy megfenyítenéd magad, amiért elkalandoztál, próbáld meg megfigyelni a gondolataidat, mint felhőket, amelyek elsodródnak melletted.
Légy következetes – A tudatosság és a meditáció akkor működik a legjobban, ha következetesen gyakorlod. Kötelezd magad arra, hogy minden nap vagy néhány naponta meditálj, amíg eredményeket nem tapasztalsz. Ezután ragaszkodj az újonnan kialakított szokásához. A testmozgáshoz hasonlóan a meditációhoz is sokféleképpen közelíthetsz a mentális és fizikai jólléted fokozása érdekében. Bővítheted és testre szabhatod meditációs üléseid, ha kipróbálod a vizualizációt, az irányított meditációkat vagy a személyes megerősítések ismétlését.

Meditálhatsz bármikor, bárhol, egy kényelmes, csendes, zavaró tényezőktől mentes helyen.

HASZNÁLD A MEDITÁCIÓT ESZKÖZKÉNT A MENTÁLIS ÉS FIZIKAI JÓLLÉTED JAVÍTÁSÁRA.

Ebben az őrült világban mindannyiunknak szüksége van az énidőre, és elengedhetetlen, hogy legyen néhány stresszoldó, egészségfejlesztő eszköz a hátsó zsebedben. Függetlenül attól, hogy mennyire érzed magad stresszesnek, vagy milyen az egészségi állapotod, mindig hasznos lesz, ha megtalálod a testeddel való kapcsolatteremtés és az összetett érzelmek kezelésének módjait.

A meditáció kiváló gyakorlat a jelenben való élethez, a stresszkezelési készségek fejlesztéséhez, a szívritmus szabályozásához és a szellemi mozgékonyság fokozásához.
Nem kell profinak lenned a meditációban ahhoz, hogy learasd a mindfulness gyümölcseit. Mindössze egy nyugodt tempóra, a gyakorlás következetességére és a kiegyensúlyozottabb élet iránti vágyra van szükséged. Az itt leírt tippekkel és előnyökkel bárki javíthatja mentális és fizikai jóllétét, egy-egy lélegzetvétel erejéig.