Az alábbiakban 3 mentális akadályról lesz szó, amiket el kell engedned, ha tényleg életed legjobb formáját szeretnéd elérni. Ezek bár triviálisnak tűnnek, személyiségünk alapvető elemei, amiket valószínűleg csak többszöri nekifutásra, kitartó munkával tudunk helyrehozni.

1. Azonnali jutalom

Az 1. dolog, amivel fel kell hagynod, ha testzsírt akarsz veszíteni, az az azonnali kielégülés. Ez az, amikor egy kis jutalmat választasz most, ahelyett, hogy egy nagyobb jutalmat kapnál, ami később jönne. Stresszes helyzetben egyszerűbb az azonnali dopamin lökést elérni egy csokival, képernyő görgetéssel, mint megpihenni vagy fókuszálni a tennivalóra.

Ami a legtöbb sikeres emberben megvan, az akarat, hogy harcoljanak az azonnali kielégülés ellen, és hogy most végezzék el a munkát, és később arassák le a gyümölcsöket. Ezt különösen táplálkozásban kell elsajátítanod.

Ez nem azt jelenti feltétlenül, hogy minden egyes nap számolnod kell a kalóriákat, és minden egyes nap pontosan kell járnod az edzőterembe, bár ez sem rossz ötlet. Nem. Képesnek kell lenned arra, hogy határokat szabj, hogy nemet mondj, amikor azt kell mondanod. Meghozni egy bizonyos döntést, és ragaszkodni kell ahhoz a döntéshez. Ami nem a hűtő kifosztása.

2. Ego

A fejedben lévő tökéletességről alkotott elképzelést el kell dobni. Ha azt hiszed, hogy tökéletes vagy, ha azt hiszed, hogy mindent tudsz, ha azt hiszed, hogy nem kell kudarcot vallanod, akkor nem fogsz tanulni semmit, és egyáltalán nem fogsz fejlődni.

Ha azt hiszed, hogy már tudod, hogyan kell fogyni, talán gondold át még egyszer. Igen, néhány dolog alapvető, de sokféleképpen elérheted a célodat, a testzsírvesztést.
Minél többet tanulsz, annál inkább rájössz, hogy mennyi mindent lehet még tanulni. Ezen az úton nincs helye az egónak. Én évtizedek óta foglalkozom az edzéssel, anyagcserével, a test és lélek működésével, és gyakorlatilag több időt szánok tanulásra közel 50 évesen, mint egyetemen tettem. Az eredmény? Még mindig hajlamos vagyok átlapozni a lényeget, mert „már tudom”. Sokszor a legtriviálisabb dolgokat hagyja ki az ember, és a siker apróságokon múlik.

3. Az a tény, hogy valaki más fog gondoskodni rólad.

Ha az élelmiszeripari cégekre gondolsz, ők nem a te oldaladon állnak, hanem a gyomrod egy részéért harcolnak. Amikor a profit a cél, minden más háttérbe szorul, és ott van az egészséged. Ha te nem tartod az érdekeidet szem előtt, ha te magad nem gondoskodsz erről, akkor senki sem fog gondoskodni róla. Igen, még segítséget kérned is neked kell, ha elakadsz az úton.

Bár jól hangzik a reklámokban hogy az adott élelmiszerből kivontak valamit, vagy éppen hozzáadtak, legyen az zsír, vitamin, rost vagy fehérje, jobb, ha észben tartod, hogy ez azt jelenti, hogy az élelmiszert magasabb szinten dolgozták fel, ami neked nem jó hír, hanem rossz. Ha van lehetőséged megválasztani, hogy mit veszel, kerüld azokat a dolgokat, amikkel a dédszüleid nem találkozhattak. Példál krumplipüré por és társai.

Ez azonban nem csak az élelmiszeripari cégek termékeire vonatkozik, hanem a mentális egészségedre is. Neked kell kontrollálnod, hogyan viszonyulsz a téged érő ingerekhez, mi az, amit beengedsz a tudatodba, és mi az amit kizársz. Bár úgy tűnik, hogy ez nem kapcsolódik a diétához, gondold végig, mit csináltál utoljára könyékig a chipszes zacskóban, amikor guvvadt szemekkel pörgetted az instát… Na ugye.

Ha mégis úgy érzed, hogy segítségre van szükséged ezekhez a lépésekhez, keress bátran! De neked kell keresni, mert senki nem fog helyetted lépni 😉

Képek: Pixabay