Idővel és az életünk során bizonyos témákkal kapcsolatos meggyőződéseket halmozunk fel. Ez a tapasztalatainkból, az olvasottakból, a barátok és a családtagok által elmondottakból, valamint a média által erőltetett módon táplált információkból fakad. Sok hiedelmünk, bármennyire is erősnek érezzük őket, tévútra vihet minket. Előfordulhat, hogy az út során felhalmoztál néhány olyan edzéssel és egészséggel kapcsolatos hiedelmet, amelyek korlátozzák a sikeredet. Ha így van, ne aggódj, amint lehet, visszatérünk a helyes útra!

Nézd át ezt a listát, hogy megbizonyosodj róla, hogy nem dőlsz be ezeknek a nagyon gyakori zsírégető hiedelmeknek/tévhiteknek!

Úgy gondolod, hogy a futópadon való gyaloglás abban a tempóban, ahogyan a bevásárlóközpontban sétálsz, elegendő bemelegítés az edzéshez.

Az egyik legjobb módja a nagyszerű edzésnek, ha gondoskodsz a megfelelő bemelegítésről. A futópadon való lassú séta nem hoz olyan energiát, ami ahhoz szükséges, hogy a közelgő edzésen 100%-ot tudj nyújtani. Nem azt mondom, hogy a bemelegítéshez a maximális szinteden kell sprintelned. Csak azt mondom, hogy ha ez könnyű, akkor esélyes, hogy nem elég kemény. Nyugodtan kezdj lassú sétával, majd kocogj vagy fuss 5 percet, hogy a pulzusod egy jó zónába kerüljön. Ha térdproblémáid vannak, és nem tudsz futni, állítsd a futópadot emelkedőre, és helyette gyalogolj fel egy dombra. Látod, hogy most megöltem a térdfájás kifogásodat. Mindet ezerszer hallottam már 😉

Úgy gondolod, hogy egy könyv vagy magazin olvasása kardiózás közben még mindig „kardiózásnak” számít.

Ha kerékpáron ülsz, futópadon sétálsz, vagy lassan használsz egy steppert, miközben egy magazint vagy könyvet olvasol, akkor nem „kardiót” csinálsz. Ez talán jobb, mint a kanapén ülve tévézni… de alig. Tedd le a telefont és tedd el az olvasnivalót… neked magadra és a testedre kellene koncentrálnod. Koncentrálj!

Úgy gondolod, hogy minden edzésen szét kell csapnod magad.

Ne dőlj be a CrossFit hype-nak, és ne hagyd, hogy az agymosás miatt azt hidd, hogy a földön kell feküdnöd, kínok között lihegve, a hányás határán és a saját izzadságod tócsájában ahhoz, hogy megfelelően „edzettél”. Ez totális baromság. Figyeld meg azokat, akiknek a legjobb alakjuk van, és látni fogod, hogy keményen, de okosan edzenek.  Az edzés lényege, hogy stresszt gyakorolsz a testedre, hogy az megváltozzon… túl sok stressz és nem fogsz megfelelően regenerálódni a következő alkalomra, amikor edzeni akarsz. Ez egy kiváló módja annak, hogy sérüléseket szerezz, megölje az immunrendszeredet és megakasztja az eredményeket. Eddz keményen, de úgy, hogy amikor elhagyod az edzőtermet, ne csak jól érezd magad, hanem tudd, hogy holnap is képes leszel újra edzeni. Ha heti 3 napot tönkreteszed magad, az nem fog ugyanolyan eredményt hozni, mintha heti 5-6 napot edzel közepesen erős szinten.

Úgy gondolod, hogy ha nap mint nap ugyanazt az edzést végzed, az egy nap varázsütésre eredményt fog hozni.

Ha folyton ugyanazt a rutint csinálod, akkor megrekedsz. Ráadásul halálra fogod unni magad, és nem akarsz majd edzeni. A hasonló gyakorlatok rendben vannak… de meg kell keverned a sorozatokat, ismétléseket és a tempót, hogy folyamatosan eredményeket láss. Én 3-4 hetente keverem az edzéseimet és gyakran meglepem a testem egy váratlan terheléssel.

Úgy gondolod, hogy a csoportos fitnesz „cross training” óra, ahová hetente egyszer vagy kétszer jársz, elég ahhoz, hogy egy karcsú, erős gépezetet faragjon belőled.

A csoportos fitneszórák azért nagyszerűek, mert olcsóbbak, mint a hagyományos személyi edzés, és általában elég keményen dolgoznak. A probléma az, hogy nem a te konkrét céljaidra összpontosítanak. Az óra oktatójának az a dolga, hogy eléggé szétrúgja a segged, hogy azt hidd, megkaptad a pénzedért, és ezért visszajössz. Nem azt mondom, hogy ne menj el az órákra… csak győződj meg róla, hogy ezeket az órákat egy lökésként és egy adag motivációként használod ahhoz, amin már dolgozol a saját edzéseddel. Továbbá, ha úgy érzed, hogy az órák túlságosan olyan dologra koncentrálnak, ami nem érdekel (mint mondjuk a CrossFit verseny), akkor keress egy másik órát, ami jobban megfelel neked. Ez rólad szól… nem róluk!

Úgy gondolod, hogy csak akkor kell enned, ha éhes vagy, és akkor kell innod, ha szomjas vagy.

Ha jó formában akarsz lenni, akkor be kell tartanod az étkezés, az ivás és még az alvás menetrendjét is. Kérdezz meg bárkit, aki nagyon egészséges és jó formában van, és mindig találsz valakit, akinek van valamilyen terve és ütemterve az étkezés, az alvás és az edzés terén. Ha valaki mást mond neked, kérd meg, hogy mutassa meg a hasizmait… az majd elhallgattatja őket.

Úgy gondolod, hogy nincs időd helyesen étkezni, bevásárolni, edzeni vagy aludni.

Minden nap azt hallom az emberektől, hogy nincs idejük. Vannak olyanok, akiknek tényleg kevés az idejük, de a legtöbb ember egy kicsit korábban is lefeküdhetne, ahelyett, hogy sokáig fennmaradna, hogy valami béna tévéműsort nézzen. Így korábban fel tudnának kelni, hogy edzeni tudjanak, és megszervezzék az étkezésüket a napra. Ha valamit eléggé akarsz, az idő majd megmutatja magát.

Úgy gondolod, hogy a kalóriabevitel vs. kalóriaégetés a zsírégetés kulcsa.

Ez nem mindig van így. Bár a kalóriák csökkentésével a legtöbb ember „fogyni” fog, a súly nem a fő hangsúly az, amit az emberek megpróbálnak elveszíteni. Amikor az emberek a fogyásról beszélnek, mindig a Zsírvesztésre utalnak. Csak a kalóriadeficitre összpontosítva, szemben a minőségi kalóriák fogyasztásával, rákényszerít a fogyásra, a probléma az, hogy sokkal többet fogsz veszíteni, mint csak zsírt… izmot is veszítesz, és cserébe lelassul/károsodik az anyagcseréd. Vedd figyelembe a kalóriafogyasztásodat, és szükség esetén korlátozd… csak arra figyelj, hogy az elfogyasztott ételek minőségére is koncentrálj. A minőségi ételek több tápanyagot tartalmaznak, a több tápanyag azt jelenti, hogy szó szerint kevesebbet ehetsz,és többet kapsz belőle.

Úgy gondolod, hogy a hétfő az inspiráció és a motiváció varázslatos napja.

Bár úgy gondolom, hogy jó ötlet, ha van egy kezdőnap, amikor bármilyen új programot indítunk. Azt is gondolom, hogy nincs jobb alkalom, mint a jelen, hogy elkezdjük. Ha pénteken elcseszed a diétádat, ne szúrd el az egész hétvégét azzal a gondolattal, hogy „majd hétfőn újrakezdem”. Mi lenne, ha ma elszúrnád az ebédet, akkor a nap hátralévő részét fantasztikusan alakítanád!

Úgy gondolod, hogy a fittségnek van egy végpontja.

Formába lendülni az esküvőre, nyaralásra vagy osztálytalálkozóra egy nagyszerű cél, de ha eljön a dátum, megállsz és elengeded az egészet? Az nagy kár lenne. Az egyik kulcsa annak, hogy hosszú távon egészségesek és jó formában maradjunk, az, hogy vannak olyan célok, amelyekért keményen kell dolgozni, de közben meg kell találni a módját annak, hogy élvezzük a folyamatot… és tudnunk kell, hogy ha egyszer elérjük ezeket a célokat, akkor még nincs vége.