Valószínűleg már tudod, hogy az edzési célok kitűzése fontos, de azt tudtad, hogy vannak rövid és hosszú távú fitneszcélok is, amelyeket ki kell tűznöd?

Bár ezek nagyon különbözőek, mindegyik fontos a maga nemében, és mindkettő nagyban hozzájárul ahhoz, hogy elérje a kívánt testet, fittségi szintet és általános egészségi állapotot.

Íme, mi a különbség a rövid és hosszú távú fitneszcélok között, és milyen szerepet játszik mindegyik az edzésekben.

Milyen példák vannak a rövid távú fitneszcélokra?

A rövid távú cél olyan cél, amely rövidebb idő alatt elérhető. Néhány példa a rövid távú célokra: „heti háromszor edzek”, „kevesebb szénhidrátot eszem”, „vagy futok egy kilométert minden nap”.

Ha már most is heti háromszor edzel, fogadd meg, hogy hetente ötször fogsz edzeni. Más példák a rövid távú célokra olyan dolgok, mint például az étkezési szokások módosítása, például az üdítőitalok elhagyása, vagy több ismétlés hozzáadása a sorozatokhoz  vagy több súly hozzáadása az egyes sorozatokhoz edzéscéltól függően.

Ha futó vagy, dönthetsz úgy, hogy öt percet adsz hozzá a futásodhoz vagy egy plusz blokkot. Az úszók dönthetnek úgy, hogy egy plusz hosszt tesznek hozzá.

Ezek rövid távú céloknak számítanak, mert gyorsabban elérhetők. Elérheted őket a nap végére, a hét végére vagy a hónap végére. A hosszú távú célok elérése viszont gyakran több időt, kitartást és akaraterőt igényel. Ezek azonban ugyanolyan fontosak, és nem szabad figyelmen kívül hagyni őket, ha el akarod érni az ideális fittségedet.

Mi a hosszú távú fitneszcél?

A hosszú távú cél az, amit végcélként tűztél ki magad elé , amit az összes edzéseddel el szeretnél érni.

Például szeretnél 20 kilót fogyni? 50-et? 100-at? Nyilvánvaló, hogy ez nem rövid távú cél, mivel nem érhető el néhány hét vagy hónap alatt. Ez azonban egy erős hosszú távú fitneszcél.

A hosszú távú célok közé tartozik az egészségesebb életmód, a BMI vagy a koleszterinszint csökkentése – az életmódváltás. A hosszú távú célodat az összes rövid távú célod teljesítésével érheted el. Ha minden héten egy kicsit tovább futsz, vagy minden héten hozzáadsz egy plusz edzést, akkor nyilvánvalóan növelni fogod a kalóriaégetésedet, és idővel eljutsz a céljaidhoz.

Egy másik reális hosszú távú cél a fitneszcélok kitűzése, mint például az „5 km lefutása” vagy a „félmaraton lefutása”. Ha ezek valamelyike érdekel, rendkívül fontos, hogy rövid távú célokat tűzz ki (például hetente többet futni), hogy eljuss a végső, hosszú távú célhoz. Mint láthatod, a rövid és hosszú távú fitneszcélok kéz a kézben járnak.

Hogyan érhetem el a fitneszcéljaimat?

Miután eldöntötted, hogy melyek a legmegfelelőbb rövid és hosszú távú fitneszcélok számodra, a következő lépés az, hogy megtervezd, hogyan érheted el őket. Tervezd be az edzéseket a naptáradba hónapokra előre. Nézd át a szekrényeidet, és dobd ki az egészségtelen ételeket, majd menj a boltokba friss gyümölcsökért és zöldségekért. Fontold meg, hogy hetente egyszer találkozol egy megbízható barátoddal, hogy megbeszéljétek a fejlődésedet. Az elszámoltathatósági partnerek nagyszerű módja annak, hogy a pályán maradj.

Egy másik módja a fitneszcélok elérésének, ha személyi edzőt fogadsz. Egy személyi edző motivációval és személyre szabott edzésekkel segíthet céljaid elérésében. Ha készen állsz arra, hogy formába lendülj vagy életmódot változtass, keress meg még ma. Szívesen segítek megtervezni és elérni fitneszcéljait, legyen az fogyás, kerékpáros, futó vagy multisport eredmény.