A legrátermettebbek túlélése helyett az evolúció valójában a leglustábbak túléléséről szólhat. Kutatók ősi puhatestűek és csigák kövületeit tanulmányozták, és azt találták, hogy a magasabb anyagcserével rendelkező szervezetek nagyobb valószínűséggel haltak ki. Azok az állatok, amelyeknek kevesebb energiára volt szükségük a mindennapi életük működtetéséhez és a testi funkcióik fenntartásához, nagyobb valószínűséggel nyertek hosszú távon – mutatták ki az eredmények. Bár az anyagcsere nem az egyetlen tényező, amely meghatározza, hogy egy faj kihal-e, a kutatók szerint nagyon fontos összetevője a hosszú távú túlélésnek.

Ez az új felfedezés kiegészíti azt az egyre növekvő számú bizonyítékot, amely az alacsonyabb anyagcserét a hosszú élettartammal hozza összefüggésbe. (A meztelen vakondpatkányok például a leghosszabb életű rágcsálók, köszönhetően anyagcseréjük egy furcsaságának). Rozalyn Anderson majmokon végzett munkája szintén arra utal, hogy az anyagcsere az öregedési folyamat középpontjában áll. Szerinte minden az energiáról szól: az energiafelhasználásról, az energiatárolásról és arról, hogy milyen módon történik az energia kinyerése.

Kalória korlátozása majmoknál

Anderson kutatásai a kalóriabevitel korlátozásának hatásait vizsgálták Rhesus majmoknál. A Science című folyóiratban 2009-ben közzétett, 76 majmot vizsgáló tanulmányukban Anderson és munkatársai azt találták, hogy ha 20 év alatt 25 százalékkal korlátozták az állatok kalóriabevitelét, akkor az állatok másképp öregedtek, mint a kontrollcsoportba tartozó majmok, amelyek annyit ettek, amennyit akartak.

A kevesebbet evő majmoknál 2,5-szer kisebb valószínűséggel fordult elő olyan, az életkorral összefüggő betegség, mint a rák vagy a szívbetegség. A kalóriában korlátozott állatok nem lassabban, hanem másképp öregednek. Az öregedésük módja kisebb betegségkockázattal jár. Ez a különbség pedig az anyagcseréjüket érinti.

A szervezet kalóriabevitelének – a bevitt üzemanyagnak – a korlátozása megváltoztatja a szervezet energiatermelésének és -fogyasztásának módját, és ezáltal energetikailag hatékonyabbá teszi azt. A kalóriakorlátozáson átesett majmok fizikai aktivitásuk szintjét öregedésük során is megtartották, míg a kontroll állatok fizikai aktivitási szintje csökkent .A kalóriakorlátozott állatok esetében a mozgáshoz alacsonyabb anyagcsere-költség társul – több „bumm a pénzért”, amikor a tápanyagokat hasznosítható energiaegységekre cserélik.

Amikor az emberek korlátozzák kalóriáikat, a kutatók hasonló eredményeket tapasztaltak. Egy kétéves, NIH által támogatott, 2015-ben a The Journals of Gerontology című szaklapban közzétett tanulmány szerint azok a résztvevők, akik átlagosan 12 százalékkal korlátozták a kalóriabevitelüket, csökkentek az időskori szívbetegséghez és cukorbetegséghez hozzájáruló kockázati tényezőkben. A kísérlet azonban nem változtatta meg jelentősen az anyagcseréjüket.

Lehet, hogy a diétázás nem csak az esztétika miatt fontos?

Ezek az eredmények csak megerősítik amit hétköznapi emberként is megfigyelhetünk. A túlsúly számos betegséggel hozható összefüggésbe, különösen az anyagcserezavarok jellemzők a rendszeresen túltáplálkozó emberekre. A Kék Zónával kapcsolatos kutatások fontos megfigyelése, hogy az egészséges öregkor egyik záloga a kalóriamenedzsment, hétköznapi nyelven: mérsékelt táplálkozás mellett fizikailag aktív élet. Mik azok az apró lépések, amit ma megtehetünk?

  1. Ne edd magad degeszre, egyszer sem a nap folyamán
  2. Próbáld az étkezéseid közelebb tolni a felkeléshez, és távolabb az elalvás időpontjától
  3. Az aktivitási szint érdekében, fehérjét inkább a nap elején fogyassz.
  4. Az elalvást segítheti a lefekvés előtt 2-3 órával elfogyasztott könnyű, szénhidrát
  5. Letölthetsz egy kalória appot. Már önmagában a macera csökkenti a nassolást
  6. Igyál, ha megéheztél – lehet, hogy csak szomjas vagy
  7. Lassan csökkentsd a kalóriabevitelt, hogy ne borítsd fel az egyensúlyod
  8. Tegyél meg pár extra lépést, növeld a napközbeni aktivitásod

A kulcs a fokozatosság. A szervezeted lassan fog reagálni a megváltozott körülményekre, a hirtelen változások valószínűleg nem lesznek tartósak, és számos egészségügyi problémát okozhatnak. A zsírpárnákat évek alatt növesztetted, leadni sem fogod tudni hónapok alatt. Légy türelmes, kitartó és tudatos. A tested felett visszaszerzett kontroll az első lépés egy jobb minőségű élethez, és amint a kutatások is bizonyítják, hosszabb ideig élvezheted az egészséged.