A D-vitamin és az egészség

A D-vitamin, amelyet „napfényvitaminnak” is neveznek, mivel a szervezet a napozás után termeli, régóta ismert, hogy segít az erős csontok felépítésében azáltal, hogy növeli a kalcium és a foszfor felszívódását a szervezetben. A 2000-es évektől kezdve azonban a D-vitamin más egészségügyi állapotokban betöltött szerepével kapcsolatos kutatások gyorsan bővülni kezdtek. Míg a D-vitamin csontok egészségében betöltött szerepe erős alátámasztást nyert, addig az egyéb egészségügyi állapotok megelőzésére vonatkozó bizonyítékok még nem meggyőzőek. A D-vitamin és a kalciumpótlással kapcsolatos kutatások vegyesek, és – különösen a randomizált klinikai vizsgálatok esetében – eddig általában kiábrándítóak voltak.

Egy nagyszabású vizsgálat (több mint 25 000 résztvevő) után a tanulmány megállapította, hogy a D-vitamin-kiegészítőt szedőknél nem csökkent a szívroham, a stroke vagy a rákos megbetegedések aránya. Azok között azonban, akiknél később rák alakult ki, azoknál, akik legalább két évig D-vitamin-kiegészítőt szedtek, 25%-kal kisebb volt az esélye annak, hogy a rákbetegségükbe halnak bele, mint azoknál, akik placebót kaptak.

Túladagolható?

Annak ellenére, hogy egyes tanulmányok összefüggést találtak az alacsony D-vitaminszint a vérben és a különböző betegségek között, nem bizonyított egyértelműen, hogy a D-vitaminhiány valóban betegséget okoz (a vitaminhiány ismert problémáin túl). Ugyanakkor a D-vitamin túlzott bevitele bizonyítottan káros.  Az 1999 és 2014 között gyűjtött országos felmérési adatokat vizsgáló kutatók 2,8%-os növekedést találtak a potenciálisan nem biztonságos mennyiségű D-vitamint – azaz napi 4000 nemzetközi egységnél (NE) többet – szedők számában. Ugyanebben az időszakban pedig közel 18%-kal nőtt a napi 1000 NE vagy annál több D-vitamint szedők száma, ami szintén meghaladja a legtöbb ember számára ajánlott 600-800 NE-es adagot.

A több nem feltétlenül jobb. Valójában a több rosszabb is lehet. Egy 2010-ben a JAMA-ban megjelent tanulmány például kimutatta, hogy a nagyon nagy dózisú D-vitamin bevitele idősebb nőknél több eséssel és töréssel járt együtt. Ráadásul a túl sok D-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítő szedése ritka esetekben mérgező lehet. Ez hiperkalcémiához vezethet, egy olyan állapothoz, amikor túl sok kalcium halmozódik fel a vérben, ami lerakódásokat képezhet az artériákban vagy a lágy szövetekben. Fájdalmas vesekőre is hajlamosíthat.

Ha D-vitamin-kiegészítőket szedsz, a legfontosabb üzenet a mértékletesség.

D-vitaminhiány BMI 30 felett

A túlsúlyos embereknek könnyen lehet D-vitamin-hiánya. Ennek egymással összefüggő okai lehetnek: ha az érintett kevés időt tölt a szabadban fizikailag aktívan, vagy mert rosszul táplálkozik – mindkettő oka lehet az elhízásnak és külön-külön is számos betegség kockázati tényezője. Az elhízás és a betegségek gyulladást okozhatnak, ami csökkentheti a vér D-vitamin-szintjét. Az elhízás ezenkívül azért is csökkentheti a D-vitamin mennyiségét a vérben, mivel a szervezet a vitamint a zsírszövetben tárolja, így eltávolítva azt a véráramból, ahol a vizsgálatok során megjelenne. Így az alacsony D-vitamin-szint más állapotok jelzője lehet, de nem feltétlenül a betegség közvetlen oka. Ugyanakkor az ördögi kört bármelyik ponton meg lehet törni, ha szükséges, külső segítséggel.

Összefoglalva: Rossz táplálkozás – elhízás – csökkenő fizikai aktivitás – további elhízás = D – vitaminhiány, mivel sem a nappal, sem az étkezéssel nem jut be elég, ráadásul az extra zsírszövet el is tárolja a bejutó/termelődött mennyiséget.

***********************************************************************

Csatlakozz a Neked Könnyű facebook csoporthoz ÉS

Kövesd a Neked Könnyű oldalt, hogy egy cikkről se maradj le!

***********************************************************************

A D-vitamin szintjét befolyásoló tényezők

A D-vitamin szint sok mindentől függhet:

A lakóhelyedtől. Ha a 37°-tól északabbra eső szélességi körön túl élsz (pl Magyaroroszág), akkor nagyobb a kockázata a D-vitamin-hiánynak, mivel a téli hónapokban a bőröd jellemzően nem tud D-vitamint termelni a napozásból (kivéve, ha tudatosan odafigyelsz erre).

A kültéren töltött időtől: A bőrben az UV sugárzás hatására indul meg a D-vitamin termelés.

Az életkorodtól. A bőröd D-vitamin-termelő képessége az életkor előrehaladtával csökken. 65 év felett már csak negyedannyi D-vitamint termel az ember, mint a 20-as éveiben.

A bőrszínedtől. A sötétebb bőrű emberek D-vitamin-szintje jellemzően alacsonyabb, mint a világosabb bőrűeké. Az afroamerikaiaknak átlagosan feleannyi D-vitamin van a vérükben, mint a fehér amerikaiaknak. (Ennek oka, hogy az UV sugárzás hatására termelődik a D-vitamin, amit a sötét bőr hatékonyabban szűr)

A testsúlyodtól. Ha a testtömegindexed 30 fölött van, alacsony lehet a véredben a D-vitamin szintje. A D-vitamin a zsírban raktározódik, így az elhízott embereknél kevesebb vitamin kering a vérben, ahol a szervezet számára felhasználható.

Az étkezésedtől. Nagyon kevés élelmiszer tartalmaz természetes módon D-vitamint. A táplálékból bevitt D-vitamin mennyisége attól függ, hogy milyen ételeket fogyasztunk, és mennyi tejet iszunk.

Bizonyos egészségügyi állapotoktól. Az olyan betegségekben szenvedőknek, mint például a gyulladásos bélbetegség, májbetegség vagy cisztás fibrózis, többek között gondot okozhat a D-vitamin felszívódása, ami hiányt okozhat.

********************************************

A napsütésre télen is szülság van! Hamarosan jelentkezem a közös gyaloglás, futás és felfedezés programokkal, amiket a csoportban hírdetek majd meg! Csatlakozz, hogy ne maradj le róla!

*******************************************

D-vitamin-források:

Élelmiszer / NE

Lazac, rózsaszínű, főzve, 85gr / 444

Tonhal, olajban tartósított, lecsepegtetett, 85gr / 229

Szardínia, olajban tartósított, lecsepegtetett, 85 gr/ 165

Tojás, egész, főtt, rántotta, 1 nagy tojás / 44

Ezenkívül: máj, D-vitaminnal dúsított ételek (bár önmagában vannak fenntartásaim a dúsított ételekkel kapcsolatban…)

Legyen okos a D

A D-vitamin-kiegészítők biztonságos szedéséhez a legjobb, ha betartunk néhány egyszerű irányelvet:

Figyeljünk a számokra. Ha D-vitamin-kiegészítőt szedsz, valószínűleg nincs szükséged napi 600-800 NE-nél többre, ami a legtöbb ember számára elegendő. Néhány embernek azonban nagyobb adagra lehet szüksége, beleértve azokat, akiknek csontrendszeri rendellenességük van, illetve azokat, akiknek olyan betegségük van, amely zavarja a D-vitamin vagy a kalcium felszívódását. Hacsak az orvosod nem javasolja, kerüld a napi 4000 NE-nél nagyobb mennyiség szedését, amelyet biztonságos felső határértéknek tartanak. (Ugyanakkor ha nem minden nap szedsz D-vitamint, az egyszeri bevitel ezt meghaladhatja, a napi átlag ne legyen 1000 NE fölött.)

Válaszd az ételt a tabletták helyett. Ha lehetséges, jobb, ha a D-vitamint étrend-kiegészítők helyett inkább táplálékforrásokból szerzed be (lásd: D-vitamin-források bekezdés). Keresd a zsíros halakat és a napon szárított gombákat, tojást, amelyek mind magas D-vitamin-tartalmúak. Ha kiegyensúlyozott étrendet tartasz, amely rendszeresen tartalmaz jó D-vitamin-forrásokat, és sokat tartózkodsz a szabadban, lehet, hogy egyáltalán nincs szükséged étrend-kiegészítőre.

********************************************

Ha már idáig jutottál, biztosan hasznosnak találod a fentieket. Csatlakozz a Neked könnyű facebook csoportomhoz, hogy személyesen is megismerkedhessünk és közösen haladjunk a könnyű élet felé.

*******************************************

Képek: Pixabay