Hová tűnik a zsír, amikor fogysz?

Gondolkodtál már azon, hová kerülnek a kilók, amikor leadod őket? A tápcsatornába nem kerülhet vissza, így a székelés csak ideiglenes súlyvesztést okoz, de a fogyásban nem játszik szerepet. A vizelet már jobb tipp, mert a zsírbontás egyik mellékterméke a víz, és annak egy része távozhat a vesén keresztül. A helyes válasz azonban az, hogy kilélegzed. Amikor a test lebontja a zsírt energiává (egy folyamat, amelyet lipolízisnek neveznek), a zsírmolekulák (trigliceridek) szén-dioxidra (CO2) és vízre (H2O) bomlanak le.

A zsírégetés végterméke a kilélegzett szén-dioxid és víz

Ez így történik:

 1. Zsírégetés: A zsírégetés során a trigliceridek (a zsírszövetek fő összetevői) glükózzá és zsírsavakká bomlanak le. Ez energia felszabadításával jár, amelyet a test mozgáshoz és más alapvető funkciókhoz használ fel.
 2. Anyagcsere folyamat: A glükóz és a zsírsavak további anyagcsere folyamatok során szén-dioxid és víz formájában válnak szét, amelyek a test különböző biokémiai útvonalain keresztül keletkeznek.
 3. Kilégzés: A szén-dioxid, mint az anyagcsere folyamat végterméke, a véráramon keresztül jut el a tüdőbe, ahonnan kilégzéskor távozik a testből.
 4. Víz: A víz másik végtermék, amely vagy a vizeleten, az izzadáson vagy a kilégzett levegőn keresztül távozik a testből.

Összefoglalva, amikor fogyni szeretnénk, a zsír energia formájában történő felhasználása során a zsírmolekulák nagy része szén-dioxid formájában távozik a testből a légzéssel. Ez a folyamat hangsúlyozza a testmozgás és a megfelelő légzés fontosságát a fogyás szempontjából, mivel ezek segítenek fokozni az anyagcserét és elősegítik a zsírégetést.

A légzés és fogyókúra többszörösen is összefügg

A légzés és a fogyókúra közötti összefüggés több szempontból is érdekes. Először is, a megfelelő légzéstechnika segíthet a stressz csökkentésében, ami fontos lehet a fogyás szempontjából, mivel a stressz növelheti az étvágyat és elősegítheti a zsír tárolását a szervezetben.

Másrészt, bizonyos légzéstechnikák, mint például a mély légzés vagy a diafragmatikus légzés, javíthatják az oxigénellátást, ami elősegítheti az anyagcserét és a zsírégetést. A megfelelő oxigénellátás növelheti az energiafelhasználást és javíthatja a testmozgás hatékonyságát, ami szintén hozzájárulhat a fogyáshoz.

Ezen kívül a jóga és a meditáció, amelyek gyakran tartalmaznak légzéssel kapcsolatos gyakorlatokat, segíthetnek a fogyásban azáltal, hogy javítják az önmagunk iránti tudatosságot és csökkentik az érzelmi evést.

A légzéstechnika elsajátítása több módon is támogatja az egészséges életmódot

Fontos megjegyezni, hogy bár a légzés fontos szerepet játszhat a fogyásban és az általános jóllétben, önmagában valószínűleg nem elegendő a jelentős súlycsökkenés eléréséhez. Egy kiegyensúlyozott étrend és rendszeres testmozgás kombinációja általában a leghatékonyabb módszer a fogyás és a testtömeg fenntartása szempontjából.

A holland jégember visszahozta a köztudatba az elfeledett tudást

Wim Hof, gyakran „Jégemberként” emlegetve, egy holland extrém sportoló, aki ismert a hideghez való ellenállásáról és egyedi légzéstechnikájáról, amelyet gyakran „Wim Hof módszer” néven említenek. Ez a módszer három alappilléren nyugszik: a hidegterápia, a légzés és a pozitív gondolkodás/meditáció. Hof állítása szerint ezek a technikák segítenek a test és az elme kontrolljában, valamint a stressz csökkentésében.

A Wim Hof légzésmódszer kapcsolata a fogyókúrával elsősorban az anyagcsere fokozásán és a stresszcsökkentésen keresztül áll fenn:

 1. Anyagcsere: Hof módszere, amely magában foglalja a mély és ritmikus légzést, valamint a hidegterápiát, állítólag serkenti az anyagcserét. Az intenzív légzés növelheti az oxigénfelvételt és javíthatja a vérkeringést, amely elősegítheti az energiafelhasználást és potenciálisan hozzájárulhat a zsírégetéshez.
 2. Stresszcsökkentés: A módszerrel kapcsolatos meditatív és pozitív gondolkodási gyakorlatok segíthetnek a stressz kezelésében. Mivel a stressz növelheti az étvágyat és elősegítheti a zsír tárolását a szervezetben, a stressz csökkentése pozitív hatással lehet a fogyókúrára.
 3. Testi és lelki állóképesség: A Wim Hof módszer hívei gyakran számolnak be fokozott fizikai és mentális állóképességről, ami segíthet a fogyókúra során szükséges fegyelem fenntartásában és az aktív életmód követésében.

Wim Hof nem találta fel a spanyolviaszt. Felesége halála után mély gyászát az évezredek óta elfeledett technikák segítségével enyhítette, majd ezeket a XXI. századi ember számára emészthető formában népszerüsítette. Itthon is számos követője van, akik személyesen a holland mestertől tanulták a technikákat.

A legkönnyebben befolyásolható vegetatív folyamat: a légzés

A légzés alapvető élettani folyamat, amelynek számos szerepe van a test működésében. A légzés irányítása különböző légzéstechnikák segítségével lehetséges, és ezeknek a technikáknak számos pozitív hatása lehet az egészségre és a jólétre.

 1. Oxigénellátás: A légzés elsődleges szerepe az oxigén szervezetbe juttatása és a szén-dioxid eltávolítása. A mély és kontrollált légzés javíthatja a tüdő hatékonyságát, lehetővé téve több oxigén felszívódását és jobb szén-dioxid kiürítést.
 2. Stresszcsökkentés: A légzés irányítása, különösen a mély és lassú légzés, segíthet a stressz és szorongás csökkentésében. Ez azért van, mert a lassú légzés aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert, ami ellazulást és nyugalmat idéz elő.
 3. Kontroll a testi funkciók felett: Bizonyos légzéstechnikák, mint például a Wim Hof módszer vagy a pránajáma jóga, állítólag segítenek jobban irányítani a test egyébként automatizált funkcióit, mint például az immunválaszt vagy a testhőmérsékletet.
 4. Meditáció és tudatosság: A légzés központi szerepet játszik a meditációs és tudatossági gyakorlatokban. A légzésre való összpontosítás segíthet az elme megnyugtatásában és a jelen pillanatban való maradásban.
 5. Fizikai teljesítmény: A sportolók és a testmozgók gyakran használnak különleges légzéstechnikákat az állóképesség, az erő és a teljesítmény javítására. A megfelelő légzés segíthet a hatékonyabb energiafelhasználásban és az izmok oxigénnel való ellátásában.
 6. Relaxáció és alvás: A lassú, mély légzés elősegítheti a relaxációt és javíthatja az alvás minőségét, különösen azoknál az embereknél, akik nehézségekkel küzdenek az elalvással vagy az álmatlansággal.

A CO2, több, mint melléktermék

A szén-dioxid (CO2) szintjének növelése a légzéstechnikák segítségével egy érdekes és néha ellentmondásos terület a légzéstudományban. A szén-dioxid alapvetően egy mellékterméke a test anyagcseréjének, és normál körülmények között a test szabályozza annak koncentrációját a vérben. Azonban bizonyos légzéstechnikák, mint például a kontrollált, lassú légzés vagy a légzésvisszatartás, ideiglenesen növelhetik a CO2 szintet a testben, ami különböző hatásokkal járhat.

 1. Bohr-effektus: A Bohr-effektus szerint a magasabb CO2 szint a vérben segíthet az oxigén jobb leadásában a szöveteknek. Ez azt jelenti, hogy egy kis ideig tartó CO2 szint emelkedés segíthet az oxigén hatékonyabb felhasználásában a testben.
 2. Vasodilatáció: A CO2 szint emelkedése segíthet az erek tágulásában (vasodilatáció), ami javíthatja a vérkeringést és növelheti az oxigénellátást a szövetekben.
 3. Idegi tolerancia: Bizonyos légzési gyakorlatok, amelyek magasabb CO2 szintet eredményeznek, segíthetnek a testnek megtanulni jobban tolerálni a szén-dioxidot, ami hasznos lehet például merülés vagy magaslati edzés során.
 4. Relaxációs hatás: Bár a túlzott CO2 szint növekedés szorongást és pánikot okozhat, enyhe növekedés segíthet a relaxációban és a stresszcsökkentésben, aktiválva a paraszimpatikus idegrendszert.
 5. Légzési hatékonyság: A CO2 szintjének tudatos irányítása a légzésgyakorlatok során segíthet javítani a légzési hatékonyságot, különösen azoknál az embereknél, akik túlzottan mélyen vagy gyorsan lélegeznek (hiperventilláció).

A légzés és a sport

A tavalyi szezonban is az úszás volt a leggyengébb pontom a quadratlonban, a kajakozásnál, kerékpározásnál, futásnál a légzésemet bármeddig fokozhatom, de úszásnál korlátozott a hozzáférésem a levegőhöz. Mivel a Co2 toleranciám nem túl magas – szemben például azokkal, akik gyerekkoruk óta úsznak – alig pár száz méter után szinte pánikban keresem a levegővételi lehetőséget. Ez ugyanakkor nem azért van, mert az oxigénszint alacsony, hanem a szén-dioxid szintem magas, és a belégzés ingere a szén-dioxid szint a vérben! A légzéstechnikák így jelentős szerepet játszhatnak a sportteljesítmény javításában.

Az úszás sebessége az úszástechnika mellett a Co2 toleranciától is függ

A megfelelő légzés javíthatja az oxigénellátást és a szén-dioxid toleranciát is, segíthet az energiahatékonyság növelésében, és hozzájárulhat a jobb fizikai és mentális állóképességhez. Néhány hatékony légzéstechnika és annak alkalmazása a sportban a következők:

 1. Diafragmatikus (Mély) Légzés: Ez a légzéstechnika arra összpontosít, hogy a levegőt a tüdő alsó részeibe vezesse, ami maximalizálja az oxigénfelvételt és segíthet a nyugodt állapot megőrzésében. Sportolók használhatják ezt a technikát pihenés közben vagy alacsony intenzitású edzés során.
 2. Ritmikus Légzés: Futásnál vagy kerékpározásnál hasznos lehet a légzés összehangolása a mozgással. Például, néhány futó egy bizonyos lépésszámnál lélegeznek be és ki, ami segíthet az energiahatékonyságban és az egyensúly megtartásában.
 3. Nasalis (Orron Keresztüli) Légzés: Orron keresztüli légzés lassíthatja a légzést, javíthatja az oxigénfelhasználást, és segíthet megőrizni a nyugalmat. Ez különösen hasznos lehet hosszú távú, állóképességet igénylő sportoknál, mint a hosszútávfutás vagy a túrázás.
 4. Exploszív Légzés: Erőemelés vagy sprintelés közben az erőteljes kilégzés, gyakran egy „tss” vagy más hang kíséretében, segíthet az erőkifejtés maximalizálásában és az izomkontrollban.
 5. Légzésvisszatartás: Bizonyos sportokban, mint például az úszás vagy a búvárkodás, a légzésvisszatartás technikáinak gyakorlása növelheti a tüdőkapacitást és javíthatja a szén-dioxid toleranciát.
 6. Légzési Fókusz és Meditáció: A koncentrációs és relaxációs célú légzéstechnikák, mint a mély, fókuszált légzés, segíthetnek a sportolóknak a versenyek előtti szorongás kezelésében és a mentális fókusz fenntartásában.

Fontosabb légzéstechnikák

Amint a fentiekből kiderül, a légzés nem egyszerűen egy automatikus folyamat, ami a gázcserét lehetővé teszi, hanem egy nagyszerű eszköz a vegeatív folyamataink kontrollálására, stresszcsökkentésre, fogyókúra vagy sportteljesítmény támogatására. A légzéstechnikák széles skáláját alkalmazzák a világ különböző részein, mind az egészség javítása, mind a spirituális gyakorlatok részeként. Íme néhány a legismertebb és leggyakrabban alkalmazott légzéstechnikák közül:

 1. Diafragmatikus légzés: Ez a technika a hasi légzésre összpontosít, ahol a diafragma aktív szerepet játszik a légzési folyamatban. A diafragmatikus légzés segíthet a mélyebb, hatékonyabb légzésben és elősegítheti a relaxációt.
 2. Pránajáma: Ez a légzéstechnika a jóga gyakorlatok része. Különböző formái vannak, mint például a „kapalabhati” (gyors, ritmikus kilégzések), a „nadi shodhana” (váltakozó orrlyukú légzés), és az „ujjayi” (hangos, mély légzés).
 3. Buteyko módszer: Fejlesztője, Konstantin Buteyko orvos, ez a módszer a légzés normalizálására és a hiperventilláció csökkentésére fókuszál.
 4. Wim Hof módszer: Wim Hof, az „Jégember” által fejlesztett ez a módszer ötvözi a mély légzést, a hidegnek való kitettséget és a meditációt, hogy javítsa a szervezet teljesítményét és a stressztűrő képességét.
 5. Tummo légzés: Egy ősi tibeti gyakorlat, amely a „belső tűz” meditációt és a légzési technikákat kombinálja a test hőtermelésének növelése és a spirituális fejlődés elősegítése érdekében.
 6. 4-7-8 légzés: Ezt a technikát Dr. Andrew Weil fejlesztette ki, és a relaxáció elősegítésére tervezték. A gyakorlat négy másodperc belégzést, hét másodperc légzés visszatartást és nyolc másodperc kilégzést tartalmaz.
 7. Holotróp légzés: Egy intenzív légzéstechnika, amelyet Stanislav Grof fejlesztett ki, a célja a tudatállapotok megváltoztatása és gyakran terápiás célokra használják.
 8. Légzésvisszatartás: Különféle formái vannak, beleértve a statikus és a dinamikus légzésvisszatartást, amelyeket gyakran sportolók és búvárok alkalmaznak a tüdőkapacitás növelésére és a szén-dioxid tolerancia javítására.

Fontos, hogy ezek a légzéstechnikák gyakran erősen igénybe veszik a szervezetet, és mint bármilyen edzésnél, elsődleges a fokozatosság, bármilyen betegség gyanúja esetén orvosi kontroll, és ha úgy érzed, hogy nem megfelelőek az eredmények, érdemes egy gyakorlott (vagy szakképzett – bár hivatalos oktatásban nem szereplő tanfolyamokról van szó, mégis valamiféle kontroll jelentenek) oktató segítségét igénybe venni. A hamarosan induló túráimon is megismerkedhetsz a légzéstechnikák alapjaival, ha nem szeretnél lemaradni, csatlakozz az életmódváltó csoportomhoz a  facebookon!

Képek: halaszarnold.hu, Dall-E,