Az anyagi függetlenség egy olyan hívószó, ami sokakat mágnesként vonz, mások – akár sokkal magasabb jövedelemmel – elképzelhetetlennek tartják ennek elérését. A kérdés azonban legtöbbször nem az, hogy elérhető-e, hanem hogy mennyi idő alatt, milyen áron, és milyen céllal. A fogalommal több, mint egy évtizede találkoztam, amikor az akkori főnököm, Steve megemlítette, hogy nem annyira jó irány az, hogy impulzusvásárlóként minden hónapban nullázom a számlám, miközben a havi keresetem jóval a magyar átlag feletti volt. Neki akkor már az éves jövedelmének 10x-e volt részvényben, ami egészen elképzelhetetlennek tűnt. A gondolat csíráját azonban elültette.
Abban az időben az impulzusvásárlás és telhetetlenség jellemezte az anyagi hozzáállásom: mindig mindenből jobb kellett, mint ami van, lehetőleg akciósan! Bár akkor úgy, tűnt, hogy a jó ár/érték arány alapján fejlődik az életem, valójában a belső bizonytalanságomat, munka és teljesítmény miatti frusztrációmat lepleztem a csillogó tárgyakkal és utazásokkal. Kellett valami, ami kisegít ebből, és ez a rendszeressé váló sport lett.

Hogy jön a megélhetéshez a sport?

A rendszeres sporttevékenységek valóban hozzájárulhat a személyes fejlődéshez és fegyelemhez, ami viszont erős alapot teremthet a pénzügyi függetlenség eléréséhez a hétköznapi emberek számára is. Íme, hogyan zajlik ez a folyamat általában:
 1. Fegyelem és rutin: A rendszeres sportolás egyfajta fegyelmet és elkötelezettséget kíván. Az edzésterv betartása és az atlétikai célok kitartó megvalósítása más életterületeken is, beleértve a pénzügyi tervezést és a karrierfejlesztést, fegyelmezett megközelítést eredményezhet.
 2. Célok Kitűzése és elérése: A sport gyakran magában foglal személyes vagy csapatszintű célok kitűzését és kitartó munkát azok eléréséért. Ez a készség nélkülözhetetlen a személyes pénzügyekben és a karrier növekedésében, ahol fontos a pénzügyi célok kitűzése (mint például megtakarítás egy házra, befektetés, vagy a karrierlétra megmászása) és azok elérése a pénzügyi függetlenség érdekében.
 3. Rugalmasság és kitartás: A sportok megtanítják az egyéneket a visszaesések és kudarcok kezelésére, egy olyan készség, amely a pénzügyi ügyekben is egyaránt fontos. A sportból tanult rugalmasság segíthet a pénzügyi kihívások, mint a befektetések piaci visszaesései vagy karrier akadályok kezelésében anélkül, hogy elveszítenénk a hosszú távú célokra való összpontosítást.
 4. Időgazdálkodás: A sporttevékenységek és más felelősségek egyensúlyban tartása javítja az időgazdálkodási készségeket. Az hatékony időgazdálkodás előnyös a szakmai környezetben és a személyes pénzügyi menedzsmentben, vezetve a termelékenyebb és pénzügyileg körültekintőbb életstílusokhoz.
 5. Egészség és jólét: A rendszeres fizikai aktivitás hozzájárul az általános egészség jobb állapotához, potenciálisan csökkentve a hosszú távú egészségügyi kiadásokat. Az egészségesebb életmód továbbá növelheti az energiát és a koncentrációt, ami javíthatja a munkateljesítményt és a karrier előrehaladási lehetőségeket.
 6. Csapatmunka és kapcsolatépítés: Sok sport csapatalapú, és még az egyéni sportok is gyakran magukban foglalnak egy klubhoz vagy közösséghez való tartozást. Az itt kialakított csapatmunka készségek és hálózatok döntő szerepet játszhatnak a szakmai környezetben, vezetve karrier lehetőségekhez, üzleti partnerségekhez és más pénzügyi növekedési utakhoz.
 7. Stressz csökkentése: A sportok és a fizikai tevékenységek hatékony stresszoldók. Az alacsonyabb stressz szintek hozzájárulhatnak a jobb döntéshozatalhoz, mind a karrierben, mind a személyes pénzügyi döntésekben.
 8. Önbizalom és önértékelés: A sportban elért siker építheti az önbizalmat és az önértékelést, tulajdonságok, amelyek elengedhetetlenek a kezdeményezéshez és a vezetéshez az ember karrierjében. Az önbizalommal rendelkező személyek nagyobb valószínűséggel törekednek és biztosítanak magasabb fizetésű állásokat, vagy jobb fizetési feltételeket tárgyalnak, hozzájárulva a pénzügyi függetlenséghez.
 9. Átadható készségek: Az olyan készségek, mint a stratégiai gondolkodás, a versenytársak elemzése és a gyors döntéshozatal a sportban közvetlenül átvihetők a vállalati világba és a személyes pénzügyi menedzsmentbe.
 10. Élethosszig tartó tanulás és alkalmazkodás: A sportok gyakran folyamatos tanulást és új technikák vagy stratégiák alkalmazására való alkalmazkodást igényelnek. Ez a mentalitás, amikor alkalmazva van a személyes és szakmai életben, ösztönzi a folyamatos növekedést és az alkalmazkodást a változó pénzügyi körülményekhez vagy a munkaerőpiacokhoz.

Összefoglalva, a rendszeres sporttevékenységek által kialakított fegyelem, célorientáltság, rugalmasság és más készségek jelentős szerepet játszhatnak egy egyén személyes és szakmai fejlődésében, közvetve előkészítve a terepet a pénzügyi függetlenségez. Eddig az elmélet, és hogyan segített ez engem a függetlenséghez?

Az élet katalizátora, a sport

A teljes életmódváltás sok lépésből áll és általában lassú folyamat. Ha már a sport rendszeressé válik, akkor egy idő után magával hozza, hogy fontosabb lesz az ott elért siker, mint az anyagi presztízs, azaz talán könnyebb lesz a vásárlásokról lemondani, és saját magunkra koncentrálni. Az is hamar kiderül, hogy a sporteredményekhez folyamatosan fejlődni kell lelkileg is: stresszkezelés, érzelemkontroll, edzéselmélet és biológiai ismeretek kellenek, önuralom, kitartás, amiket az előző fejezetben összeszedtem. Mindezek a tulajdonságok, a tudatosabb döntések az anyagi kontrollt is segítik, kevesebb impulzusvásárlás, saját igényeim jobb megértése, és célok felállítása is jobban megy.
Ez a gondolat egyre inkább kiterjedt a környezetemre is. A fenntarthatóság gondolata szép lassan visszanyeste a lelki energiát foglaló tárgyak vásárlását. Így egyre több pénzt spóroltam meg, ami egyre vonzóbbá és elérhetőbbé tette a minimalizmust és anyagi függetlenség gondolatát. A külső nyomás óriási, hogy tartsd a lépést a szomszédokkal, a meglévő baráti köröd elvesztésével is fenyeget, ha drasztikusan váltasz, hiszen az ő értékrendjük más irányba tart. A sport ebben is támaszt nyújt, mert ad egy belső viszonyítási keretet, tudod, mennyi munkát végzel el, betartod-e a magadnak tett igéreteket, az edzésről, táplálkozásról, pihenésről, tanulásról. A kívülről jövő impulzusok befolyásolják az önbizalmat, hiszen sokan, a legközelebbi kapcsolataid is megkérdőjelezik az utadat, és ilyenkor szükség lehet arra, hogy legyen saját, belső forrású megerősítésed.
Az elmúlt években a sport adta magabiztosság és fegyelmezettség lehetővé tette, hogy függetlenebbé váljak a külső visszajelzésektől. Az életszínvonalam drasztikusan esett vissza – anyagi értelemben. Az egészségem, életminőségem viszont legalább ennyit javult. Ez egy erős kompromisszum, ami nem való mindenkinek, nem is javaslom követendő példának. Én szeretek kísérletezni, és ennek néha megfizetem az árát. Ugyanakkor érdemes lehet megfontolni az összefüggést a rendszeres, tudatos sport és az anyagi biztonság között. Ez nem feltétlenül jelent nagyobb jövedelmet vagy aszkéta életet. Lehetséges, hogy egy biztonsági tartalék már elegendő ahhoz, hogy bátrabban kiállj magadért, mert nem félsz az azonnali kirúgástól.

FIRE: az alapok

Financial Independence, Retire Early – Anyagi függetlenség – korai nyugdíj, azaz FIRE.

Az anyagi függetlenség eléréséhez szükséges megtakarítás nagysága jelentősen függ az egyéni életmódtól, kiadásoktól, és a hosszú távú pénzügyi céloktól. Az alábbiakban összegzem az alapvető szempontokat és a legnagyobb kockázatokat:

Megtakarítás Szükségessége

 1. A 4%-os szabály: Egy gyakran alkalmazott iránymutatás az úgynevezett 4%-os szabály, amely szerint a megtakarított összeg 4%-át lehet évente költeni anélkül, hogy kimerítenénk a tőkénket. Például, ha valaki évi 1 millió forintnyi passzív jövedelmet szeretne biztosítani magának, akkor ehhez körülbelül 25 millió forint megtakarításra van szükség.
 2. Életmód és kiadások: A szükséges megtakarítás nagysága függ az egyéni életmódtól és a havi kiadásoktól. Minél magasabbak a kiadások, annál nagyobb tőkére van szükség az anyagi függetlenség fenntartásához.
 3. Infláció: Az infláció hatása alapvetően befolyásolja a szükséges megtakarítást. A pénz értékének csökkenése miatt a jövőbeli kiadások növekedhetnek, ezért fontos, hogy a megtakarítások növekedési üteme legalább megőrizze a pénz vásárlóerejét.
 4. Befektetési hozam: A megtakarítások befektetése hozzájárulhat a szükséges összeg csökkentéséhez, ha a befektetések hozama meghaladja az inflációt és biztosítja a kívánt jövedelmet.

Legnagyobb Kockázatok

 1. Piaci ingadozások: A befektetések értéke ingadozhat, ami kockázatot jelent a megtakarításokra nézve. Hosszú távú piaci visszaesések jelentősen csökkenthetik a befektetett tőke értékét.
 2. Infláció: Az infláció növelheti a jövőbeni kiadásokat, ami több megtakarítást igényelhet az anyagi függetlenség fenntartásához.
 3. Váratlan kiadások: Váratlan kiadások, mint például egészségügyi problémák vagy a lakhatási költségek növekedése, befolyásolhatják a megtakarítások elegendőségét.
 4. Élettartam kockázata: Az emberek hosszabb életideje növelheti a szükséges megtakarítás mértékét, mivel hosszabb időszakra kell fedezetet biztosítani.
 5. Befektetési döntések: Rossz befektetési döntések vagy a befektetési portfólió nem megfelelő diverzifikálása növelheti a pénzügyi veszteségek kockázatát.

Ehhez kapcsolódik, hogy a magyar lakosság jelenleg takarékbetétkönyvben vagy államkötvényben őrzi a pénzét – és mindössze minden 100. embernek van részvénye (azaz tulajdonrésze vállalatban, ami nem a munkahelye). A pénzügyi tudatosság és képzés az első lépés ezen az úton. Értsük meg mi történik a pénzünkkel, tudjunk jó döntéseket hozni, felszámolni a fölösleges kiadásokat, rossz adósságokat, és megismerkedni a befektetési módokkal. Nem kell tőzsdeguruvá válni, a kisbefektetők nagy része veszít a tőzsdén, de érdemes megismerni, hogyan lehet kisebb rizikóval részvényessé válni. A nulladik lépés azonban mégis a sport – a mozgás az egészség és önbizalom kulcsa, ami miatt érdemes is sokáig – függetlenül – élni.

Még valami: az anyagi függetlenség nem egyenlő azzal, hogy az ember 30-40-50 évesen abbahagyja az aktív életet. Épp ellenkezőleg: lehetőséget teremt, hogy új karrierbe kezdjünk, egészségesebb, kielégítőbb munkát válasszunk és visszaadjunk a társadalomnak. Engem ez motivált leginkább a váltásra. Fel tudtam adni a nyugat-európai megélhetést biztosító multis karriert, hogy edzőnek, rehabilitációs terapeutának tanulhassak, és életem második felében másokat is hozzásegíthessek a váltáshoz. Ezt részben az ingyenes tudásátadással tervezem – tanulmányaim, tapasztalataim próbálom megosztani a Nekedkonnyu blogon minél több emberrel, részben a facebook életmódváltó csoporttal, ahol szemléletváltó gondolatokat, túrákat osztok meg (csatlakozz!). Ha már néhny tucat embernek segítek az elindulásban, nem éltem hiába. Remélem neked is tudok segíteni, keress bátran!

Fotók:Dall-e, halaszarnold.hu