Ha az élet egy videojáték lenne, és választhatnánk játékost, akkor valószínűleg egy Szuperöreget (SuperAgert) választanánk, vagyis valakit, aki több mint 80 évig fog élni, de olyan szellemi éleslátással, mint egy évtizedekkel fiatalabb. A való világban nem választhatunk avatárt, de egy új kutatás szerint néhány kulcsfontosságú viselkedési tényezővel javíthatjuk esélyeinket a szuperöregedésre. Az előrehaladott korúaknak három jelentős közös vonása van a mozgás, az alvás és a mentális egészség terén.

Szuperöregek és a memória

A vizsgálatban a SuperAgereket és a tipikus, 80-as éveikben járó embereket hasonlították össze memóriatesztekkel, hogy megértsék, milyen különbségek vannak közöttük az életmód, a klinikai tényezők és az agyszerkezet terén. Ez lehet a kiindulópontja annak, hogy a jövőben feltárják, hogy e különbségek bármelyike, vagy azok kombinációja ok-okozati összefüggés mutat-e a jövővel kapcsolatban. Vagyis, hogy ezek a tényezők a forrásai-e a Szuperöregek azon szuperképességének, hogy szinte egyáltalán nem romlik a memóriájuk és kognitív képességeik.

A tudósok mesterséges intelligencia (AI) modellt alkalmaztak a Szuperöregek és a tipikus idősebb felnőttek megkülönböztetésére. Végül a kutatók korrelációt, vagyis tudományos kapcsolatot fedeztek fel a Szuperöregek és három demográfiai, életmódbeli és klinikai előrejelző tényező között a 89 közül, amelyeket az AI előkapart.

Mozogj gyorsabban!

Először is, a Szuperöregek gyorsabb mozgási sebességet mutattak. Nem volt különbség a testmozgás mennyiségében, de lehet, hogy az alanyok által önmagában testmozgásként nem azonosított fizikai tevékenységek – például a lépcsőmászás és a kertészkedés – mennyiségében/intenzitásában van különbség, ami hozzájárul a mozgássebességben mutatkozó különbséghez. A Szuperöregeknél azt is látták, hogy jobb a mentális egészségük, és nem panaszkodtak olyan gyakran az alvásra (bár a tényleges alvás időtartamában nem volt észrevehető különbség a Szuperöregekk és a tipikus emberek között).

Mi az, amin nem múlik?

Legalább ennyire érdekes az is, amit ez a tanulmány nem talált. Nem volt nemi vagy genetikai különbség a csoportok között. Az AI-modell ráadásul szembement a korábbi kutatásokkal, amelyek azt mutatták, hogy azok, akiknek van élettársa, valószínűleg tovább élnek. Legalábbis ebben a korcsoportban a Szuperöregek nagyobb valószínűséggel voltak külön élők és elváltak, mint a tipikus idős felnőttek.

Természetesen, mint minden tudományos kutatásnak, ennek a tanulmánynak is megvoltak a maga korlátai. Ez a tanulmány az asszociációkra, a jobb vagy rosszabb memóriával rendelkező emberek körében gyakrabban vagy ritkábban előforduló tényezőkre összpontosít, de nem tudják megmondani, hogy minden, a memóriával összefüggő tényező biológiailag is javítja-e vagy hogyan javítja a memóriát. Lehet véletlen egybeesés vagy ellenkező irányú ok-okozati összefüggés, és a memória valójában befolyásolja ezeket a tényezőket. Például a nagy mozgássebesség fenntartása valahogyan támogatja a szürkeállomány fenntartását, vagy a jobb agyi egészség segít abban, hogy gyorsabban mozogjunk. A szerzők azt is elismerték, hogy a tanulmányhoz használt AI-modelljük nem volt tökéletes.

Válaszd a lépcsőzést a lift helyett

Bár egyetlen tanulmány sem lehet a mindenható – különösen egy olyan bonyolult témában, mint az öregedés -, ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne ebből valamit kihozni. A mindennapos testmozgás az egyik módja annak, hogy gondoskodjunk a saját hosszú életünkről. Ne csak a rendszeres testmozgás mellett kötelezd el magad, hanem arra is, hogy a „mozgást” a teljes rutinod részévé tedd. Próbálj meg rövid, lendületes mozgást beiktatni a napi programba, amikor csak lehet, lépcsőzz, csinálj egy gyors HIIT-edzést a Zoom hívás után, vagy sétálj egy rövidet a háztömb körül ebédidőben.

Stresszkezelés felsőfokon

A stresszt úgy is kezelheted, és a mentális egészségedet is erősítheted, ha hálanaplót vezetsz, meditálsz, és természetesen ápolod a kapcsolataidat. Ebben a tanulmányban a Szuperöregek nagyobb valószínűséggel voltak elváltak, de a családi állapot nem tökéletes előrejelzője a párkapcsolati elégedettségnek. Tehát ne aggódj túlságosan amiatt, hogy a SuperAgers nagyobb valószínűséggel volt különélő vagy elvált. A társas kapcsolataidnak olyanoknak kell lenniük, amelyek a legboldogabbá tesznek, mert a jó mentális egészség a SuperAger csoport egyik legerősebb tulajdonsága.

Az alvás kihagyhatatlan

Az alvás az utolsó tényező. De legyünk őszinték, a mai világban nem nehéz rosszul aludni. És mivel én sem vagyok szuperalvó, remélem azt, hogy nem ez a kizárólagos kulcs a hosszú élethez. Ehelyett azt javaslom, hogy törekedj a megfelelő alvásrutin kialakítására, és az sem elvetendő ötlet, hogy okosórával saccoltatod az alvásodat (a mérés szó erős lenne, annál nagyobb a pontatlanságuk.) Azonos időben fekvés és kelés, sötét, hűvös szobában, kütyük nélkül kényelmes ágyon, amit első lépésben megtehetsz magadért.

Az egészséges öregkor nem tűnik fontosnak és érdekesnek fiatalon, amíg semmi nem fáj és gyötör. Mégis érdemes ezeket az alapvető dolgokat minél korábban beiktatni az életbe, mert ez a három tényező többet javít az életminőségesen hosszabb távon, mint amit a káros tényezők rontanak. Erről írok majd részletesen, de amíg pl a dohányzás 50%-kal növeli a bármilyen okból bekövetkező elhalálozást a következő években, ami elég sok, a mozgáshiány és a kiváló VO2 Max (aerob edzettség) között 5x szorzó van! Azaz, a jó szokások többet tudnak javítani hosszabb távon, mint a rossz szokások elhagyása – bár az utóbbi is kívánatos és sokat számít.

Ha segítségre van szükséged az alvás, mozgás és stresszkezelési szokások kialakításában és fenntartásában, keress bátran!

Fotók: Pixabay.com