Mindannyian ismerjük a mantrát, miszerint a kiegyensúlyozott fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalmú étrend mellett naponta ötször étkezzünk, de vajon a bélrendszerünkben élő 40 billió baktériumért is táplálkozunk? A bélrendszered sokkal több, mint a bélbetegségek, hanem a mentális és fizikai jóléted szerves része. És az a 40 billió baktérium? Ezernyi feladatuk van, és nagyjából a tested minden szervével és funkciójával kapcsolatban állnak. A benned élő bélbaktériumok közösségének (a bélmikrobiótának) egészségesen és boldogan tartása összefüggésbe hozható az olyan betegségek alacsonyabb kockázatával, mint bizonyos rákos megbetegedések, a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek. Emellett hozzájárul a mentális egészséged védelméhez, valamint az anyagcseréd, az energiád, az immunitásod, a hormonjaid és még sok minden más optimalizálásához.

Íme egy kis ízelítő abból, hogy a bélrendszered milyen dolgokat tehet érted:

  • Edzi az immunsejtjeidet, hogy leküzdjék a fertőzéseket, és rugalmasan tartsanak téged.
  • Erősíti a bélgátat, így kevesebb kellemetlen béltünetet, például puffadást, gázképződést és gyomorfájást tapasztalsz.
  • Kommunikál az agyaddal, hogy segítsen stabilizálni a hangulatodat és javítsa az általános közérzetedet.
  • Kiegyensúlyozza a vércukorszinted, és szerepet játszik a súlyos egészségügyi problémák, például a szívbetegségek elhárításában.
  • Befolyásolja az étvágyadat, így könnyebben fenntarthatod a boldog és egészséges testsúlyodat.
  • Szabályozza hormonjait, beleértve az ösztrogént és a tesztoszteront, így több energiát és kevesebb hormonális ingadozást tapasztalsz.
  • A bélflóra azonban csak akkor tud gondoskodni rólad, ha cserébe te is gondoskodsz róla, és ez az, amit sok modern étrend és ajánlás gyakran figyelmen kívül hagy. Annyi almát és fehérjeszeletet ehetsz, amennyit csak akarsz, de ez nem fog optimális egészséget eredményezni. Ha a bélrendszerünk igényeinek megfelelően táplálkozunk, az cserébe jól fog fejlődni, mi pedig virágozni fogunk. És ez sokkal egyszerűbb, olcsóbb és finomabb, mint gondolnánk!

Ennek eléréséhez követheted ezeket a legfontosabb alapelveket, nincs kalóriaszámlálás, nincsenek bankot robbantó speciális összetevők, és nem kell teljesen átformálni az ízvilágod.
Íme a legfontosabb alapelvek:

1. Törekedj a heti 30+ növényi pont elérésére:

Egy tanulmány adatai kimutatták, hogy azok az emberek, akik hetente legalább 30 különböző növényi eredetű ételt fogyasztottak, változatosabb bélmikrobákkal rendelkeztek, mint azok, akik 10-nél kevesebbet ettek, még akkor is, ha az utóbbiak összesen több növényt ettek.
Adjon hozzá 1 pontot minden egyes elfogyasztott növénytípus után, kivéve a gyógynövényeket és fűszereket, amelyek ¼ pontnak számítanak. Ha egy héten kétszer eszel sárgarépát, az még mindig csak 1 pontnak számít, de ha egyszer sárgarépát, másnap pedig cukkinit eszel, már 2 pontot kapsz.

2. Helyezd reflektorfénybe a szuperhatosokat:

Amikor az elfogyasztott növényekről van szó, a hat különböző növénycsoportból akarsz enni: zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek (bab és hüvelyesek), diófélék és magvak, valamint fűszernövények és fűszerek.
A Bergeni Egyetem kutatói megállapították, hogy a szuperhatosok fogyasztása akár egy évtizednyi egészséges évet is hozzáadhat az életünkhöz. Például egy fiatal, aki a hüvelyesek teljes mellőzéséről áttér a napi 200 g hüvelyesre (ami egy jó adag vegyes babos chilinek felel meg), két és fél évvel hosszabb életre számíthat, mintha nem fogyasztana hüvelyeseket. Ennek az az oka, hogy ezek az élelmiszerfajták mindegyike létfontosságú a szervezetünk megfelelő működéséhez, és mégis a legtöbben a legtöbb nap legalább kettőt kihagynak ebből a szuperhatosból.

3. Ez a mit együnkről és ne a mit ne együnkről szól

Kutatások kimutatták, hogy a „jó dolgok” hozzáadása sokkal nagyobb hatással van, mint a „rossz dolgok” kiiktatása. Ez a bevonás és nem a korlátozás koncepciója a kulcsa egy hosszú távon élvezetesebb és fenntarthatóbb étrendnek.
Először is, az élelmiszercsoportok (például a glutén) szükségtelen kiiktatása nem várt következményekkel járhat, például kiéheztetheti a bélbaktériumokat. Például az amerikai Harvard Egyetem közel 200 000 emberen végzett tanulmánya szerint azoknál, akik a legtöbb glutént fogyasztották, 20%-kal alacsonyabb volt a 2-es típusú cukorbetegség kockázata, mint azoknál, akik a legkevesebb glutént fogyasztották. Sok gluténmentes élelmiszer is kevesebb fehérjét és több hozzáadott cukrot tartalmaz a gluténtartalmú változatokhoz képest.

Másodszor, minél jobban korlátozza az ember, annál valószínűbb, hogy amikor lehetősége nyílik rá, túl fogja enni a száműzött ételeket (korlátozó és falánk ciklus). A Torontói Egyetem kutatói azt találták, hogy azok az önkéntesek, akiknek azt mondták, hogy egy hétig nem ehetnek csokoládét, jobban megkívánták, mint azok, akik azt ehettek, amihez kedvük volt. A korlátozó hajlamúak a „csokoládét tiltó” csoportban is több csokoládét ettek, mint azok, akik nem voltak korlátozóak, amikor lehetőséget kaptak rá.

Ezen elvek követése lehetővé teszi, hogy a bélrendszeredben élő baktériumok billiói virágozzanak, mivel minden baktériumtípus (és több ezer különböző típus létezik!) más-más növényi táplálékot szeret. Nem azt javasolom, hogy mindannyian legyünk vegetáriánusok, hiszen az erjesztett tejtermékek, mint a sajt és a joghurt, valamint az olajos halak és húsok is jót tesznek a bélrendszerünknek. És mivel minden baktérium más-más feladatot lát el, például vitaminokat, hormonokat vagy kémiai hírvivőket termel; edzi az immunrendszerünket; segít szabályozni az étvágyunkat vagy hatástalanítja a méreganyagokat, mindegyiknek megvan a maga egyedi egészségügyi előnye. Ezért kulcsfontosságú, hogy minél több különbözőt tápláljunk. Ha korlátozzuk étrendünket, az korlátozza baktériumainkat, és ez korlátozza egészségünket. Ez az új bélbarát étrend ijesztőnek tűnhet, de a kulcs egyszerűen a sokféleség növelése.

Próbáld ki ezt a 10 egyszerű trükköt, hogy elindulj:

1. Szórj dió és magvak keverékét a zabkásádra vagy salátádra!
2. Használj zabot a palacsintádban
3. Dobj néhány fagyasztott zöldséget (a karfiol kiválóan alkalmas erre) a turmixodba.
4. Ha fagyasztott zöldséget veszel, inkább vegyes zöldséget válassz, mint borsót vagy sárgarépát önmagában.
5. Egy zsák vegyes salátalevél – rukkolával, spenóttal és fejes salátával – háromszor olyan sokszínű, mint egy levél.
6. Ugyanez vonatkozik a fagyasztott gyümölcsökre is – próbáld ki a vegyes bogyós gyümölcsöket, ne csak a málnát vagy az epret.
7. Keverj össze bazsalikomot kesudióval, olívaolajjal és parmezánnal, és készíts barkácspestót, ahelyett, hogy bolti készítményt vásárolnál.
8. Bolognai készítése? A hús felét váltsd ki főtt lencsével
9. Pörkölj és turmixolj össze sokféle zöldséget egy ízletes pizza- vagy tésztaszószhoz.
10. Tudd, hogy a konzervek a barátaid: a vegyes bab nagyszerű választás, ha levesbe, currybe vagy akár a sült bab mellé akarod dobni.