Ismerkedj meg a krónikus stressz és a hasi zsír közötti összefüggéssel.

Ez az egyik leggyakoribb kérdés, amit feltesznek nekünk: „Edzek és helyesen táplálkozom, de úgy tűnik, nem tudok megszabadulni ettől a hasi zsírpárnától! Mi folyik itt?” A legtöbb ember úgy gondolja – és nem tévesen -, hogy a fogyás általában két részből áll: tiszta étrend és rendszeres testmozgás. Sajnos azonban más tényezők is szerepet játszhatnak. Sokan vannak, akik edzenek és jól táplálkoznak, de mégsem tudják leadni a középen lévő zsírt. A frusztráció, hogy nem látjuk a testünkön a zsírpárnák csökkentését, valós – saját tapasztalat! De az igazság az, hogy mindenki bio-individuális, és más dolgok is akadályozhatják a hasi zsírvesztést. Tehát okozhat-e a stressz hasi zsírt? Igen. Két láthatatlan folyamathoz van köze a testedben: a kortizol termeléséhez és a zsigeri zsír elraktározásához.

measuring-tape-4590162_1920.jpg

Mi a kortizol?

A kortizolt stresszhormonnak is nevezik. A mellékvesék termelik, és bármikor működésbe lép, amikor a szervezeted „harcolj vagy menekülj” választ ad. Ez az evolúciósan megtervezett reakció létfontosságú volt fajunk túléléséhez, amikor közvetlen veszéllyel álltunk szemben. Napjainkban azonban a stressz állandóan jelen van, és egész nap stresszes üzenetekkel bombáznak minket. A kortizolszintünk ezért a mindennapi stresszhatásokra – amelyekből sok van – válaszul megugrik. Ha krónikusan magas a kortizolszint a szervezetben, az növelheti a zsigeri zsírraktárak mennyiségét – azaz a hasi zsír mennyiségét.

A különbség a zsigeri és a bőr alatti zsír között

Felmerülhet, hogy mi az a zsigeri zsír? A zsír nem csak… zsír? A tested valójában két különböző típusú zsírt tartalmaz: a bőr alatti zsírt és a zsigeri zsírt. A bőr alatti zsír a bőr alatt tárolódik – néha úgy is nevezik, hogy „a zsír, amit meg tudsz csípni”. A zsigeri zsír a szerveid körül épül fel – a szíved, a májad, a hasnyálmirigyed körül, és a hasadban telepszik meg. A két zsírtípus közötti különbség magyarázza, hogy miért lehetséges, hogy valaki viszonylag vékonynak tűnik, de a testében tárolt zsigeri zsír miatt mégis egészségtelen.

broncefigur-199196_1920.jpg

Ha valakinek túl sok zsigeri zsír van a testében, nagyobb a kockázata a következőknek:

 

  • Cukorbetegség
  • Szívbetegség
  • Bizonyos rákos megbetegedések
  • Alzheimer-kór

Ijesztő, igaz? Honnan tudhatod, hogy túl sok zsigeri zsír van-e benned? Bár az MRI a legpontosabb módja annak, hogy megállapítsuk, mennyi felesleges zsigeri zsírt tárolunk, egyszerűbb vizsgálat a derékbőség mérése. Mivel a teljes zsírmennyiségünk 10%-át általában zsigeri zsírként tároljuk, és a zsigeri zsír a hasüreg közelében tárolódik, a túl sok zsigeri zsír egyik mutatója a kiálló has. Ez megmagyarázza, hogy egyesek miért nevezik magukat önironikusan „sovány kövérnek” – ők vékonyak, de van hasi zsírjuk, ami valójában a túl sok zsigeri zsír jelzője lehet.

Hogyan vezet a stressz a túlzott zsigeri zsírhoz?

A stressz magas kortizolszintet okoz. A magas kortizolszint hatására a szervezet több zsigeri zsírt raktároz el. A zsigeri zsír a hasüregben tárolódik, ami azt jelenti – kitaláltad -, hogy hasi zsírként jelenhet meg. Nem csak ez, de amikor folyamatosan kortizol árasztja el a szervezetét, az étvágyad is megnőhet, és a zsíros vagy cukros ételek iránti vágyad is fokozódhat. Ezen okok miatt a hasi zsír elvesztése:

1) Igen, a diétáról és a testmozgásról szól. Nem mindegy, hogy mit eszel és mennyit mozogsz, de…

2) A stresszszint kezelése szintén nagy része a hasi zsírvesztésnek. Ez nem csak a kinézeted miatt fontos – hanem azért is, hogy egészséges maradj, és megelőzd a betegségeket és a gyulladást.

Hogyan kezeld a stressz-szintedet, hogy kezelni tudd a derékbőségedet?

Ha azt gondolod, hogy a stressz okozta hasi zsír csak egy újabb dolog, ami miatt stresszelhetsz, ne ess pánikba! Informáltnak lenni mindig jobb, mint sötétben tapogatózni, és most, hogy már tudod, hogy a stressz hozzájárulhat a felesleges hasi zsírhoz (és hogy maga a hasi zsír nagyobb egészségügyi kockázatokkal járhat), itt az ideje, hogy cselekedj. Mozogj tovább, táplálkozz helyesen, és most… tanuld meg kezelni a stresszt.

Tanuld meg kezelni a stresszt, hogy kezelni tudd a hasi zsírszövetedet.

Meditálj. Ha jelenleg nincs meditációs gyakorlatod, itt az ideje, hogy kialakítsd. És ha a kedvenc kifogásod az, hogy nincs időd: arra van időd arra, hogy szarul érezd magad? Na ugye. Már 5 perc meditáció, amit a légzésre koncentrálva és nyugodtan ülve nyerhetsz, nagymértékben csökkentheti a stresszt.

meditate-7831951_1920.jpg

Próbáld ki a lefekvés előtti jógát. Lazíts egy kis gyengéd jógával lefekvés előtt, hogy egyesítsd a tested és az elméd, és engedd el az aznapi stresszes gondolataidat.

Szánj időt magadra. Ajándékozz magadnak megszakítás nélküli „énidőt”. Egy jó óra vagy akár 30 perc egyedül, hogy feldolgozd a gondolataidat, elővegyél egy jó könyvet, vagy megszakítás nélkül azt csinálj, amit akarsz, feltöltődhetsz, és belső békét adhatsz magadnak.

Keress egy tanácsadót. Hihetetlenül hasznos lehet, ha egy elfogulatlan harmadik féllel beszélgetsz az életedben felmerülő helyzetekről, akár egy bizonyos ideig, akár hosszú távon. Ha úgy találod, hogy most nehéz időt szakítani a terápiára, próbálkozhatsz online tanácsadással vagy coachinggal, én is foglalkozom ezzel.

Kezdj el naplót írni. Ha naplót vezetsz, vagy találsz más olyan tevékenységet, amely megnyugtat, nyugodtabb lelkiállapotba kerülhetsz. Egyesek számára ez lehet az, hogy papírra vetik a gondjaikat, hogy ne foglaljanak túl sok helyet a fejükben; mások számára ez lehet a kertészkedés, egy hosszú habfürdő vagy összebújás egy jó könyvvel.

Most, hogy már ismered a kapcsolatot a stressz és a felesleges hasi zsír között, elkezdhetsz prioritásként időt szánni arra, hogy kipihend a mindennapjaidat és kezeld a mindennapi stresszorokat. Ha nem is csak a hiúság, az egészséged érdekében.

Segíthetek?

Képek: Pixabay.com