Idén szeptemberben eljött a nagy nap, egy éves halasztás után a fiam 7,5 évesen elkezdte az általános iskolát. Ennek megfelelően napi kapcsolatba kerültem még több szülővel, pedagógussal és gyerekkel, és összeszedtem néhány dolgot, amiket vagy hiányukat naponta tapasztalok.

Fiatalon a legjobb idő elkezdeni a gyerekeket az egészségükről tanítani. Szülőként tudjuk, hogy gyermek mindig a család része lesz, és osztozik az értékrendünkben, ezért korán meg kell tanulnia a jó szokásokat – lehetőleg példamutatással és nem prédikációval.

Az általános iskolásoknak szóló egészségügyi tippjeim a táplálkozás, az alvás, a testmozgás, a pihenés és a higiénia köré csoportosulnak most, először a test legyen rendben.

Az alábbiakban azokat az alapvető egészségügyi tippeket ismertetem, amelyeket minden általános iskolás diáknak be kellene tartania.

1. Mozogjon sokat

A testmozgás az egyik legjobb dolog, amit az egészségedért tehetsz! Erősebbé tesz, segít megelőzni az olyan betegségeket, mint a szívbetegség és a cukorbetegség, javítja a mentális egészséget, és segít a súlygyarapodás ellenőrzésében. Kutatások és megfigyelések szerint a 6 és 17 év közötti gyermekek naponta minimum 60 percet kell, hogy mozogjanak. Ez magában foglalhatja a gyaloglást, a futást és a kerékpározást az iskolába, a sportolást vagy a ház körüli házimunkát.

A szünetekben, és a napköziben látható, ahogy a gyerekek kiözönlenek az udvarra, és annyit tudnak futni, még a legkényelmesebbek is, hogy egy felnőtt amatőr sportoló is belefáradna. Testüknek igénye van a sok és változatos mozgásra, és bár sokan kritizálják a mindennapos testnevelésórát, ez talán az utóbbi évek legjobb kezdeményezése. Ugyanakkor figyeljünk arra is, hogy a közösen töltött délutáni – esti órák se a képernyő előtt teljenek el, vonjuk be a gyermeket a házimunkába, sétálásba, vigyük el sportolni közösen, mozogjon, amennyit bír. Nem kell félni attól, hogy túlterheljük, amíg hagyunk időt regenerálódni neki, amikor igényli, és annyit mozog, amennyit jól esik.

Gyakori felvetés, hogy jobban szeret kütyüzni. Ez azonban csak addig igaz, amíg ezt a lehetőséget biztosítjuk neki ÉS nem tudunk felkínálni érdekesebb programot. Nem csak a gyerekekre, hanem a szülőkre is ráfér egy kis mozgás, szóval inkább legyen rövidebb a vacsora-fürdés-nyavajgás esti program és helyette mozogjunk, amikor csak lehet.

2. Időzíts játékidőt a napi rutinba

Ha beütemezed a játékidőt a napodba, könnyebb lesz időt találni rá! Minden nap különíts el egy bizonyos időt (például 30 percet) a barátokkal vagy családtagokkal megélt strukturálatlan játékra.

Próbálj meg szabadidőt szakítani az iskola után, hogy a házi feladat előtt beiktass egy-két játékot! A játék fizikailag és szellemileg is fitten tartja őket. Bár a gyerekek ahogy nőnek, hajlamosabbak ezt elhanyagolni a számítógépes játékok rovására, ez remek lehetőség a minőségi idő eltöltésére, a fantázia megélésére, kikapcsolódásra. Nálunk a vacsora és fürdés között, valamint reggeli előtt van fix játékidő, ez is motiválja, hogy a kötelező dolgokat gyorsabban elvégezze.

3. Tanítsd meg az egészséges táplálkozási szokásokat

Az általános iskoláskorú gyerekeknek naponta kell reggelizniük, mert ez segít nekik abban, hogy jobban tudjanak koncentrálni az órán és jobban teljesítsenek a teszteken. A reggeliben nem baj, ha van nagyobb adag fehérje és szénhidrát, és ha változatos. Már oviban felépítettem azt a rutint, hogy reggelire a rántotta, főtt tojás, tonhalas saláta, teljes kiörlésű kenyérrel és gyümölccsel az alap, és ezt a néhány ételt forgatom reggeleken, 1-1 apró változtatással feldobva. Fontos, hogy együtt és nagyjából ugyanazt esszük, igyekszem bevonni olyan összetevőket is, ami felkelti az érdeklődését és csak jutalomként kaphat belőle – így értékesebbnek érzi.

A gyerekeknek azt is meg kell tanulniuk, hogyan hozzanak egészséges döntéseket, amikor távol vannak otthonról, például a cukros rágcsálnivalók, például a sütik vagy a csokiszeletek helyett gyümölcsöt vagy szendvicset válasszanak, esetleg rágcsálnivaló zöldséget, például sárgarépát, paradicsomot, uborkát.  Ha már ebben a szakaszban megtanítjuk őket a gyümölcs- és zöldségfogyasztásra, akkor felnőttként nem lesz nehéz újra fogyasztaniuk (mert lesz olyan időszak, amikor úgyis gyorsételeken élnek majd, fiatal felnőttként).

4. Aludjatok sokat minden este

Szívem szerint ezt tenném első három helyre és nem csak a gyerekeknél. Az alvás elengedhetetlen a gyermekek egészséges növekedéséhez és fejlődéséhez. Az alváshiány komolyan befolyásolhatja gyermeke egészségét, beleértve a lassabb reakcióidőt, a memória romlását és a hangulatingadozásokat.

Segíts a gyermekednek jó alvási szokások kialakításában azzal, hogy minden nap rendszeres lefekvési és ébredési időt határozol meg, és az esti rutin a lehető legkiszámíthatóbb. Így fel tud készülni a szervezete az alvásra, tudja, hogy jön a vacsora-játék-fürdés-fogmosás-mese-alvás. Minden nap ez van, hétvégén is, különleges programokat leszámítva. A hálószoba legyen hűvös és sötét amennyire a gyermek elviseli a sötétséget. Nekem ez a terület a tanulmányaim miatt kiemelten fontos, gyakran írok arról, hogy a jó szoksáok többet hozzátesznek az egészséges élethez, mint amennyit akár a dohányzás ront. És a három legalapvetőbb dolog egyike, az alvás. A másik kettő egyébként a mérsékletes táplálkozás a feldolgozott élelmiszerek kerülésével és a rendszeres mozgás.

5. Igyon sok vizet egész nap

A víz elengedhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez és egészségének megőrzéséhez. Segít kimosni a méreganyagokat a szervezetedből, és a testsúlya több mint felét teszi ki! Fontos, hogy tudjon és szeressen vizet inni, és az legyen az elsődleges szomjoltó megoldás. Lehetőleg kerülni kell a szénsavas üdítőket, a cukrozott gyümölcselveket, mert ezek sokkal ártalmasabbak, mint hisszük. Ha valami lehet még rosszabb, az a cukormentes üdítő…

Nem kell félni a zsíros tejtől, sokkal több benne a tápanyag, mint a lefölözött 1,5%-ban, de ne csak azt igyon. Lehetőség szerint legyen nála kulacs vagy pohár, és ösztönözzük, hogy annyit igyon, hogy a vizelete rendszeres és világos legyen.

6. Megfelelő higiéniai szokások

Tanítsd meg a gyerekeknek, mennyire fontos, hogy minden édes vagy cukros étel vagy ital elfogyasztása után fogat mossanak, mivel ez segít megelőzni a fogszuvasodást és a szuvas fogak kialakulását (ha nem kezelik). A szuvas fog erős párhuzamot mutat az agyi funkciók minőségének hanyatlásával, mivel állandó gyulladást okozhatnak. Ezenkívül nem esztétikus, fájdalmas és nagyban rontja a későbbi életminőségüket, ha a foguk nem ép, amennyire lehetséges. Már a napi 1 alapos fogmosás is sokat számít, de ez az a rutin, amit csak a nagyon kényszeresek tudnak túlzásba vinni. Nekem bevált a motoros fogkefe, egyrészt akkor fix a minimum két perc, másrészt ha lustábban mozgatja a kezét, mert fáradt, akkor is tisztábbak lesznek a fogai. Példamutatást ugye itt sem kell hangsúlyoznom?

Tanítsd meg nekik a kézmosás fontosságát is étkezés, piszkos felület megérintése és WC-használat után. Tudom, hogy szinte lehetetlen, de a körmöket is rendszeresen vágni, tisztítani kell, mert elsődleges fertőzési forrás a koszos kéz. Fürdeni naponta érdemes, de érzékeny bőrűeknek is legalább naponta mosva a hajlatokat.

7. Korlátozd a cukorbevitelüket

Azok a gyerekek, akik több feldolgozott élelmiszert és italt fogyasztanat, jobban ki vannak téve ennek a cukornak, és nagyobb kockázata lesz fogászati problémáknak, az elhízásnak vagy az ehhez kapcsolódó betegségek későbbi kialakulásának. Ezért elengedhetetlen, hogy az általános iskolás gyermekek csökkentsék a cukorbevitelüket. Tudom, nagyon nehéz, hiszen szinte mindenben van, és alap, hogy a gyereket még a rendelőben is csokival jutalmazzák, ha szépen viselkedik…

De ez egy olyan harc, amit naponta meg kell vívni az ő érdekükben. Ahogy a felnőtteknél is, ezt a csatát vásárláskor lehet megnyerni. Ami haza kerül, az el fog fogyni. Önfeláldozó apaként gyakran elpusztítom a különböző alkalmakra kapott édességhegyet, feláldozva a saját egészségem, de legjobb, ha be sem kerül a házba, ami nem oda való.

Összefoglalás

Egészséges gyermekeket kell nevelni, és ez nem érhető el, ha a fenti egészségügyi tippeket nem tartod be. Az egészségért a legkevesebb, amit tehetsz, az alvás, táplálkozás és mozgás szentháromságának betartása. Kisiskolás korban a legfogékonyabbak az életmód megtanulására, és abból tanulnak, amit látnak. Ha a sör-chips-tv mellől beszélünk a mozgásról és salátáról, annak pont annyi lesz a hatása. Amikor a saját gyerekedről van szó, mindig gondolj arra, hogy mit tanácsolnál az összes többi szülőnek. Na ugye. Kifelé könyebb okosnak lenni, mint naponta vallásos hittel és ragaszkodással tartani magunkat a jó szokásokhoz, példát mutatni és betartatni a dolgokat egy lázadó kis gengszter akarata ellen az ő érdekében. Mert ne legyen senkinek kétsége, hogy a kisiskolás ugyanolyan lusta mint mi is vagyunk magunktól, és legszíveseben a telót nyomkodná nyakig elmerülve a gumicukorban és kólában éjfélig. A gyerekvállalás emiatt a legjobb módszer arra, hogy rendbe rakjuk az életünket, a felelősségteljes példamutatással. Mi ez, ha nem egy kihívás, amit érdemes elfogadni?

U.i.: Kudarcok naponta fognak érni, hiszen a gyermeked már önálló, akaratos lény, te is leszel fáradtabb, stresszesebb, elfoglaltabb. Ezeken könnyen lendülj át, ne érezd azt, hogy 1-1 nappal ártasz, nem fogsz. A lényeg, hogy törekedjünk a lehetőségek és legjobb tudásunk szerint a hosszú távú eredményekre. Nem a heti egy pohár kóla, a jutalomcsoki, vagy a fél órával későbbi fekvés teszi tönkre az egészséget, hanem a kiszámíthatatlanság és rendszertelenség.

Példát mutatnál, de nehéz elkezdeni? Életmódváltozásban edzőként, mentális trénerként tudlak segíteni!

Képek: Pixabay