Hihetetlenül frusztráló és demoralizáló tud lenni, ha a fogyásod platózik, vagy olyan kihívásokkal szembesülsz, amelyek megakadályozzák, hogy leadd azokat a makacs utolsó kilókat. Nem vagy egyedül ebben a küzdelemben. Én is meg.meg akadok egy súlynál, és látszólag mindent megteszek, de mégsem működnek az erőfeszítések. Ennek számos oka lehet, amelyek a felszín alatt rejtőzhetnek.

Ha ismered az érzést, és megakadtál a fogyásban, csüggedtnek érzed magad, olvass tovább. Együtt feltárjuk a fejlődésed elmaradásának lehetséges okait, és felfedezzük azokat a stratégiákat, amelyek segítenek áttörni ezeket az akadályokat. Itt az ideje, hogy visszanyerd az irányítást a fogyókúra felett, és elérd a megérdemelt eredményeket.

1. ok: Nem megfelelő kalóriadeficit – többet eszel, mint gondolnád?

A fogyókúra során sokan frusztráltnak érzik magukat, amikor nem látják a kívánt eredményeket. Ennek egyik gyakori oka a nem megfelelő kalóriadeficit – az a jelenség, hogy az ember több kalóriát eszik, mint amennyit eléget. Könnyű alábecsülni az elfogyasztott étel mennyiségét, különösen akkor, ha változtattál is az étrendeden, és az ártalmatlannak tűnő zöldségekből, gyümölcsökből fogyasztasz többet.

A kalóriadeficit elérésének egyik kulcsfontosságú szempontja az adagszabályozás gyakorlása. Ez azt jelenti, hogy odafigyelünk az étkezések és uzsonnák során elfogyasztott ételek méretére és mennyiségére. Gyakran előfordulhat, hogy tudtunkon kívül több kalóriát fogyasztunk, mint amennyit észreveszünk, ami inkább többlethez, mint hiányhoz vezet.

A kalóriadeficit fenntartásának másik döntő tényezője, hogy pontosan nyomon követjük az élelmiszer-bevitelünket egy alkalmazásban. Bár elsőre fárasztónak tűnhet, de az étkezési szokásaink feljegyzése értékes betekintést nyújthat étkezési szokásainkba, és segíthet azonosítani azokat a területeket, ahol kiigazításokat lehet végrehajtani. Ez lehet például a makrók egyensúlyának beállítása vagy korrigálása, az összmennyiség csökkentése vagy az étkezési időablak csökkentése.

2. ok: A fizikai aktivitás hiánya – eleget mozogsz?

A mozgásszegény életmód egyik fő oka az a tévhit, hogy a testmozgás elsősorban a fogyást szolgálja. Bár az egészséges testsúly fenntartása fontos, a fizikai aktivitás a kilók leadásán túl számos előnnyel jár. Javítja a hangulatunkat, javítja a mentális tisztánlátást, csökkenti a stressz-szintet, és javítja az általános szív- és érrendszeri egészséget. A testünk mozgásra termett, napi 4 óra különböző mozgásforma lenne az ideális.

De nem baj, ha ez most elérhetetlennek tűnik, a fokozatosság legalább ennyire fontos. A szakértők azt javasolják, hogy legalább 150 perc közepes intenzitású aerob tevékenységet vagy 75 perc erőteljes intenzitású aerob tevékenységet építsünk be heti rutinunkba. Ezt olyan tevékenységekkel érhetjük el, mint a gyors séta, kerékpározás, úszás vagy sportolás.

A zsúfolt időbeosztás és az megterhelő munkakörnyezet miatt azonban kihívást jelenthet, hogy időt találjunk a testmozgásra. Itt válik döntő fontosságúvá, hogy tudatos erőfeszítéseket tegyünk a fizikai aktivitás mindennapi életünkbe való beépítésére. Az olyan egyszerű változtatások, mint a lépcsőzés a lift helyett, vagy a szünetekben tett rövid séták jelentős változást hozhatnak, de a takarítás, kertészkedés, tánc, pakolás is számít.

***********************************************************************

Csatlakozz a Neked Könnyű facebook csoporthoz ÉS

Kövesd a Neked Könnyű oldalt, hogy egy cikkről se maradj le!

***********************************************************************

3. ok: Hormonális egyensúlyhiány

Amikor a fogyásról van szó, sokan a legjobb erőfeszítéseik ellenére is nehezen érnek el eredményeket. Az egyik gyakran figyelmen kívül hagyott tényező, amely akadályozhatja a fogyás előrehaladását, a hormonális egyensúlyhiány. A hormonok döntő szerepet játszanak anyagcserénk, étvágyunk és általános testösszetételünk szabályozásában.

Az egyik gyakori hormonális egyensúlyhiány, amely befolyásolhatja a fogyást, a férfiaknál az alacsony tesztoszteronszint. A tesztoszteron felelős az izomtömeg fenntartásáért, a zsírraktározás szabályozásáért és az általános energiaszint elősegítéséért. Ha a tesztoszteronszint alacsony, az csökkent izomtömeghez, fokozott zsírraktározáshoz és lassú anyagcseréhez vezethet.

A tesztoszteron növelésnek módszerei mindkét nemnél azonosak: edzés és súlyzózás, megfelelő táplálkozás, stressz csökkentés és ezáltal a kortizol szint csökkentése, a D-vitamin pótlása, ami a legtöbb magyart érinti már decemberben, hidegterápia, és természetesen az alvás, ami a következző pont lesz. Nem a tesztoszteron az egyetlen hormon ami befolyásolja a test összetétel átalakítását, lehet próbálkozni az étkezési időablakkal, különböző hosszúságú éhezésekkel, legyen az 12 óra kezdőként vagy 48 később.

4. ok: Rossz alvási szokások – A meglepő összefüggés a fogyással

Az alvás döntő szerepet játszik az egészséges testsúly fenntartásában, és a rossz alvási szokások meglepő hatással lehetnek a fogyásra. A kutatások szoros kapcsolatot mutattak ki az alvás és a súlygyarapodás között, mivel az alvásmegvonás az anyagcsere zavaraihoz és fokozott étvágyhoz vezet.

Ha nem alszunk eleget, a szervezetünk több ghrelin hormont termel, amely serkenti az éhséget, miközben csökkenti a teltségérzet jelzéséért felelős hormon, a leptin szintjét. Ez a hormonális egyensúlyhiány túlfogyasztáshoz és a magas kalóriatartalmú ételek utáni sóvárgáshoz vezethet – ki ne hallott volna már arról, hogy egyesek képesek 15 percenként ellenőrizni a hűtő tartalmát? Csak mesélték…

Ráadásul az alvásmegvonás az anyagcserénket is befolyásolja, lelassítva azt. Amikor alváshiányban szenvedünk, a szervezetünk kevésbé hatékonyan égeti el a kalóriákat, és a felesleges energiát zsírként tárolja. Ez megnehezítheti a fogyást vagy az egészséges testsúly megtartását, növeli a stresszt, és szabotálja az edzések eredményét.

+1 ok: Érzelmi éhezés

A fenti 4 fő tényező senkinek nem lesz újdonság, és az egészség biológia alapkövei, mégis a valós életben olyan nehéznek tűnik a betartásuk. Sokszor a problémát nem a tudás hiánya okozza, hanem az érzelmi-szociális éhezés és stressz. Az olcsó dopaminforrások, mint a chat, videók, sorozatok pillanatnyilag kielégítik agyunk és lelkünk éhségét a szeretetre, figyelemre, szociális kapcsolódási igényünkre, de valójában olyanok, mint a cukor. Kismértékben élvezetes, nagy mennyiségben, tápanyag helyett inkább méreg.

Az érzelmi éhezést így gyakran mesterségesen próbáljuk csökkenteni, máskor a hűtő vagy csokispolc tűnik a jó megoldásnak, az élelmiszeripar pedig örömmel szolgálja ki sóvárgásunkat. Valójában viszont társas kapcsolatokra, valódi érzelmekre és élményekre van szükségünk. Többes szám első személyben írok, mert 15 éve dolgozom otthonról, és ennek egyenes következménye, hogy sokszor a szűk családon kívül napokig nem beszélek 5 percnél hosszabban senkivel.

Hogyan tudok segíteni?

Régóta tisztában vagyok azzal, hogy valódi boldogságot és elégedettséget csak mások szolgálata jelenthet. A legtöbb önző álmom már teljesült, és egyik tárgy sem okozott örömet pár nap után, legyen az egy kütyü vagy sportautó, esetleg top kerékpár, ahogy a megosztatlan élmény sem jelent igazi örömet. A legszebb egyedül megélt pillanatokat, az óceáni ár-apályt a lemenő nap fényében, a hegycsúcsokról látható panorámát, a versenyzést, a siklóernyőzés élményét nem lehet facebookon megosztani, csak fokozza a magány érzését.

Az elmúlt lassan 3 évben azt keresem, mivel tudnék a legtöbbet adni másoknak, elvégeztem a fitness edző képzést, mert a test egészsége a lélek egészségének alapja, jelenleg gyógymasszőrnek tanulok, hogy a mozgásszervi problémák megoldásán keresztül segíthessek a mozgás élményéhez embereket, de kell valami más is. A kapcsolódás.

Ezért megpróbálom ötvözni a pszichológiai tanulmányaim, az edzőséget és rehabilitációt a kapcsolatokkal, és januártól kiscsoportos túrákat, kirándulásokat, közös gyakorlatokat tervezek. Kellemes, természetes környezetben szeretném átadni a mozgás örömét, beszélgetni a légzésről, táplálkozásról, edzésről és pihenésről, és a lelki dolgainkról, csoportban, egyfajta közös élet terápiáként. Szeretnél csatlakozni?

*******************************************************

Ha már idáig jutottál, biztosan hasznosnak találod a fentieket. Csatlakozz a Neked könnyű facebook csoportomhoz, hogy személyesen is kapcsolatba léphessünk, segíthessek a könnyű élet elérésében és időben értesülj majd a progamokról, túrákról, utazásokról.

******************************************************

Fotók: saját