Ha elég sokáig böngészed az internetet, biztosan belefutsz egy újabb cikkbe, amely az öngondoskodás fontosságát hirdeti. Sokszor arról szólnak, hogy munka után vegyünk egy hosszú habfürdőt, de ritkán mennek ennél mélyebbre, vagy tárgyalják az öngondoskodás különböző típusait. Ráadásul néha azt az érzést keltik, hogy az öngondoskodás csak egy újabb dolog, amit egy újabb zsúfolt nap végén meg kellene tenned.

woman-837156_1920.jpg

Ezt a cikket azért írtam, hogy leromboljam azt az elképzelést, hogy az öngondoskodásnak egy bizonyos módon kell kinéznie vagy lezajlania. Szeretnék néhány tippet adni, hogyan gyakorolhatod folyamatosan az öngondoskodást, hogy olyan életet teremts, ami jól esik neked – olyan életet, amiben nem azt érzed, hogy „ki kell érdemelned” egy habfürdőt vagy egy pohár bort, hanem ami segít azonosítani, hogy mire van szükséged, és hogyan találhatod meg a békét pillanatról pillanatra.Nézzükk meg, hogyan gyakorolhatod az öngondozást, az öngondozás különböző típusait, és hogy mi az, ami neked megfelelő.

 Az értelmes öngondoskodás 4 típusa

Ha tudni szeretnéd, hogyan gyakorold az öngondozást úgy, hogy az értelmesnek és gazdagítónak tűnjön, akkor olvass tovább. Én is küzdöttem már azzal, hogy megpróbáljam elérni az egyensúlyt, a tökéletességet és az összes többi divatos szlogent,aztán a végén valahogy még rosszabb lett a helyzet. Sokat olvasok pszichológia, mentális egészség és testi egészség témában angol nyelvű szakirodalmat, és azok alapján szedtem össze az alábbi pontokat. Használd ezeket a gyakorlatokat, hogy olyan életet teremts, amely eredendően gondoskodik rólad – és nem olyat, amelyből menekülnöd kell, hogy egy kis pihenést találj.

 

1. Mentális öngondoskodás

A mentális öngondoskodás az öngondoskodás első típusa, amelyet tárgyalunk. Tanuld meg, hogyan szerkeszd meg a gondolataidat, figyelj a jövőbeli énedre, és légy szelektív a közösségi médiával kapcsolatban.

Szerkeszd a gondolataidat

Van egy buddhista mondás, amely szerint „a legnagyobb ellenséged nem árthat neked annyira, mint a saját, őrizetlen gondolataid”. Felügyelet nélkül az elménk elég csúnya utakra sodorhat minket. Az ismétlődő gondolatok arra késztethetnek minket, hogy azt higgyük, nem vagyunk elég jók, nem érdemeljük meg a boldogságot, vagy hogy az emberek haragszanak ránk, amikor valójában azért vágtak ilyen képet, mert nem emlékeztek arra, hogy bekapcsolva hagyták-e a tűzhelyet.

buddha-1425834_1920.jpg

Ahhoz, hogy elkerüljük az érzéseink kivetítését és a negatív gondolatspriálokat, meg kell szerkesztenünk a mentális fecsegésünket. A gondolatok jönnek és mennek, de te választhatod meg, hogyan érzel irántuk. Hallgasd meg, mit akar mondani az agyad, de aztán döntsd el, hogy úgy értelmezed a gondolataidat, hogy azok az egész éned javára váljanak. Ez az egyik legjobb gyakorlat, amit alkalmazhatsz, hogy napi szinten gondoskodj a mentális egészségedről.

Tégy olyan dolgokat, amelyeket a jövőbeli éned meg fog köszönni neked

Mindannyiunknak vannak azonnali igényeink és szükségleteink. Néha nagyon vágyunk egy csokis sütire, vagy arra, hogy egy jó könyvvel kucorogjunk. Természetesen az alkalmi kényeztetések és a nyugodt időtöltés is öngondoskodásnak minősül. Máskor azonban nem csak a közvetlen szükségleteinket kell felmérnünk (hogy mit akar a jelenlegi énünk), hanem azt is, hogy mit akar a jövőbeli énünk.

Lehet, hogy a jelenlegi éned nem akar 5:30-kor felkelni, hogy edzeni menj, de a jövőbeli énednek (még a délután 2 órás énednek is!) több energiája lesz, és jobban tud majd vigyázni magára, ha kiizzadtad magadból a stresszt, mielőtt nekivágsz egy egész napos megbeszélésnek. Vigyázz a jelenbeli énedre, de ne feledd, hogy létezik egy jövőbeli éned is – és hallgass arra, amit kér tőled – még akkor is, ha ez valami nehéz dolog.

 Légy szelektív a közösségi médiában

Nem kell kikapcsolnod a telefonod, és egy hétre elvonulnod ahhoz, hogy a közösségi média őrült világa mellett gondoskodj a mentális egészségéről. Vannak praktikusabb módszerek is arra, hogy megközelítsd az Instagram tökéletességének világát.

mobile-phone-1917737_1920.jpg

Először is, ne feledd, hogy a közösségi médiában mindenki a saját csúcspontjait mutatja be – nem pedig az életük szerkesztetlen, cenzúrázatlan verzióját, amiben garantáltan ugyanannyi álmatlan éjszaka, piszkos edény és zűrzavaros pillanat van, mint a tiédben.

Ezután ne kövess olyan embereket, akik miatt rosszul érzed magad (én gyakorlatilag mindekit töröltem a falamról a legközelebbi barátokon és családtagokon kívül). Ha a hírfolyamod tele van szupermodellekkel, akik azt állítják, hogy a csokoládé egy bűn, vagy a múltadból származó, véleményes emberekkel, akik már nem is élnek az életedben, természetesen a bejelentkezés pszichológiai aknamezőnek fog tűnni. Kövess olyan embereket, akiktől jól érzed magad; válassz olyan fiókokat, amelyek közelebb állnak ahhoz, ahogyan a való élet kinéz és ahogy szeretnél élni. Ez segíteni fog emlékezni arra, hogy a nyomás, hogy a tökéletes legyél, visszatart attól, hogy valami jobb legyél: az a csodálatos igazi ember, aki már most is vagy.

2. Szociális öngondoskodás

A szociális öngondoskodás a következő típusú öngondoskodás, amelyet tárgyalunk. Életünk nagy részét a kapcsolatok teszik ki, legyen szó romantikus kapcsolatokról, munkahelyi kapcsolatokról vagy családi kapcsolatokról. Ismerd meg, hogyan tudsz magadra vigyázni a nehéz beszélgetésekkel és a felelősségre vonással.

Legyél hajlandó nehéz beszélgetéseket folytatni

Állandóan kerülöd a konfliktusokat vagy a nehéz beszélgetéseket valakivel, mert a gondolatától is kényelmetlenül érzed magad? Én is jártam már így. De néha az, hogy nyitott, őszinte és hiteles legyél valakivel – még ha ez zűrös is – az egyetlen módja annak, hogy hű maradj önmagadhoz, a határaidhoz és ahhoz, amit az élettől szeretnél.

goats-692660_1920.jpg

Próbáld meg kezelni az interperszonális problémákat, amikor azok felmerülnek; ne várd meg, hogy a harag heteken (vagy éveken!) keresztül gyűljön valakivel, mielőtt kirobbanna. Ha valaki olyasmit tesz, ami megbánt, nyugodtan és abban a pillanatban beszélj arról, hogy mit érzel. Nem baj, ha határozott vagy, és közlöd valakivel az érzéseidet – valójában ez az egyetlen módja annak, hogy őszinte, tiszteleten alapuló kapcsolataink legyenek.

Legyél elszámoltatható

Igen, mindannyian szeretnénk néha lemondani a terveket, amikor inkább otthon maradnánk a melegítőnkben, minthogy felöltözzünk, hogy kimozduljunk, de a tervek betartása és a megbízhatóság valójában hozzájárulhat az önbecsülésedhez.

A trükk az, hogy felismerjük, mely tervektől rettegünk. Van olyan barátod, akivel együtt lógsz, aki mindig uralja a beszélgetést és panaszkodik, és soha nem kérdezi meg, hogy vagy? Van valaki, aki miatt rosszul érzed magad a bőrödben, vagy egy volt barátod, aki igyekszik sok idődet rabolni?

Értékeld, hogy mely kapcsolatok voltak hosszú távon a legkiegyenlítettebbek (tudva, hogy persze a dolgok hullámzanak és folynak), és melyek azok, amelyek következetesen kiszipolyoznak téged. Jelenj meg azokért, akik megjelennek neked, és tartsd magadat felelősnek azokért, akiket szeretsz.

3. Érzelmi öngondoskodás

Az érzelmi öngondoskodás a harmadik típus. Az érzelmek gondozása kritikus fontosságú, hogy azok ne robbanjanak ki aránytalanul. A testünk valamilyen módon érzi magát – ismerjük el és gondoskodjunk róla!

Legyünk őszinték önmagunkkal

Oly gyakran egyszerűen csak végigcsináljuk a mindennapjainkat – még az állítólagos „öngondoskodás” pillanatait is – ahelyett, hogy ténylegesen megélnénk őket. A munkahelyünkön robotpilótára kapcsolunk, és amikor hazaérünk, a pihenésre tett kísérleteket is robotikusnak vagy erőltetettnek érezhetjük.

Érdemes néha nagyon elcsendesedni, és hallgatni a bennünk lévő hiteles, őszinte hangra. Hol tapasztalsz ma feszültséget a testedben? Mi foglalkoztat, amit megpróbáltál elhessegetni magadtól? Dolgozd fel az érzelmeidet, engedd el a tested jógával, meditációval vagy nyújtással, és hagyj elég helyet a napodban ahhoz, hogy igazán őszinte legyél magaddal arról, hogy mit tapasztalsz és mire van szükséged.

woman-2662237_1920.jpg

Lehet, hogy ezen a gyakorlaton keresztül rájössz, hogy ki kell kapcsolnod a telefonodat, és egy napig nem beszélhetsz senkivel; vagy rájössz, hogy tényleg fel kell hívnod egy barátodat, és kapcsolatba kell lépned valakivel. Lehet, hogy jön egy „aha” pillanat, hogy végre jelentkezz arra a maratonra, amin már régóta gondolkodsz, mert olyasmit akarsz csinálni, ami arra ösztönöz, hogy erősnek és magabiztosnak érezd magad.

Talán eszedbe jut, hogy fiatalabb korodban mennyire szerettél festeni, és milyen megnyugtató érzés volt. Kapd elő az ecsetet, és kerülj újra kapcsolatba ezzel az érzéssel. Csak akkor tudjuk igazán felismerni, hogyan tudunk a legjobban gondoskodni magunkról, ha őszinték vagyunk önmagunkkal.

4. Fizikai öngondoskodás

Kényeztesd magad

A legtöbb, amiről az öngondoskodás világában hallunk, valójában arról szól, hogy kényeztessük magunkat. Vegyél egy forró fürdőt jó illatú sókkal, egyél valami finomat, menj el masszázsra stb. És néha tényleg erre van szükséged!

Egy hosszú, stresszes munkanap vagy egy nehéz időszak után, amikor idős szülőkről vagy kisgyerekekről kell gondoskodnod, a testednek valóban csak egy kis időre van szüksége, hogy pihenjen. Ha állandóan úton vagy, vagy stresszel küzdesz, akkor a ma este legyen az az este, amikor időt szánsz a tested helyreállítására.

És ne feledkezz meg az olyan dolgokról sem, mint a nyújtás és a hengerezés, hogy az izmaidban megmaradt feszültséget leküzdhesd.

Erőltesd meg magad

A spektrum másik oldalán az öngondoskodás azt is jelentheti, hogy fizikailag megerőlteted a tested. A fizikai aktivitás szinte bármilyen formája segíthet a stressz csökkentésében. A hosszú fürdőzés helyett talán az öngondoskodás kedvenc módszere egy hosszú séta a szabadban, vagy a futócipő előkeresése.

walking-1868652_1920.jpg

Azt tapasztalhatjuk, hogy életünk legtöbbször ülő helyzetben töltött időszakaiban – sérülés vagy betegség miatt – a stressz és a szorongás csak fokozódik. A fizikai kikapcsolódás, legyen az nagy vagy kis terhelésű, mindenképpen az öngondoskodás egyik formája lehet. Sőt, ez az egyik legjobb választás!

Fogadd el, hogy gyönyörűen kiegyensúlyozatlan vagy

Az „egyensúly” szóval ugyanolyan gyakran dobálózunk, mint az „öngondoskodás” szóval. De tudod mit: néha az életnek kiegyensúlyozatlannak kell lennie. Vannak olyan fejezetei az életednek, ahol az egyensúly nem lesz elérhető, és ahelyett, hogy emiatt ostoroznád magad, átadhatod magad a pillanat zűrzavarának.

Szülőség? Nem egy olyan fejezet az életedben, amely mindig lehetővé teszi az egyensúlyt. Beteg családtag ápolása? A karriered egy nehéz pillanatát próbálod átvészelni? Egy válás és a gyermeknevelés követelményei között zsonglőrködsz? Néha az életben nem élhetünk tökéletesen kiegyensúlyozott, reggeli jógával és megvilágosodott hozzáállással teli életet. Néha az élet nehézzé válik, és sietnünk kell; késő éjszakákat és kora reggeleket kell beiktatnunk, és az autónkban kell élnünk. Ilyen az élet: és csak azért, mert az életed egy adott pillanatban nincs teljes harmóniában, még nem jelenti azt, hogy valami baj van veled.

Végül is az, hogy bebújunk az ágyba egy könyvvel, lehet, hogy pont az az öngondoskodás, amire néha szükségünk van.

Máskor azonban nehéz döntéseket kell hoznod, határokat kell szabnod, és időt kell szánnod arra, hogy valóban meghallgasd, mire van szüksége a szívednek és a lelkednek ahhoz, hogy hosszú távon boldog és teljes maradj. Az önmagaddal való törődéshez vezető út lehet, hogy kemény munkával, verejtékkel és könnyekkel jár. De ez így van rendjén. Mert bár a divatszavak és jelszavak jönnek és mennek, a mentális, fizikai és lelki jólét prioritásként való kezelése sosem mehet ki a divatból.

Fotók: Pixabay.com

Ha elakadtál az utadon, keress meg, hátha tudok segíteni!