Az anyagcserénk az az erő a testünkben, amely rejtélyes módon eldönti, hogy az elfogyasztott ételt energiává vagy plusz kilókká alakítja-e a mérlegen.

A „lassú” vagy „lomha” anyagcsere gyakran az első dolog, amit hibáztatunk, amikor a fogyásért küzdünk.

Ennek eredményeképpen egy 33 milliárd dolláros iparág termékek ezreit kínálja, amelyek azt ígérik, hogy felgyorsítják az anyagcserénket a fogyás sikere érdekében.

pexels-andres-ayrton-6551485.jpg

De ahelyett, hogy egy étrend-kiegészítőhöz nyúlnál, vannak dolgok, amelyeket megtehetsz az anyagcseréd felgyorsítása érdekében.

Mi az anyagcsere és hogyan működik?

Az anyagcsere a testünkben zajló összes kémiai reakciót leíró kifejezés, amely életben tart minket. Ez biztosítja az olyan alapvető funkciókhoz szükséges energiát, mint a légzés és az emésztés.

Amikor az anyagcserére a testsúlyunkkal összefüggésben hivatkozunk, valójában az alapanyagcserénket írjuk le – a test által nyugalmi állapotban elégetett kalóriák számát, amelyet az határoz meg, hogy mennyi izom és zsír van rajtunk.

Számos tényező befolyásolhatja az anyagcserét, többek között a nem, az életkor, a testsúly és az életmód. A kor előrehaladtával természetes módon lelassul, fogyókúra után pedig diszfunkcionálissá válik.

Miért lassul az anyagcserénk a korral?

Ahogy a testünk öregszik, már nem működik olyan hatékonyan, mint korábban. 40 éves korunk körül az izomtömegünk természetes módon csökkenni kezd, és a testzsír és az izom aránya megváltozik.

fat-man-7707779_1280.jpg

Mivel az izomtömeg segít meghatározni a test anyagcseréjét, az izomzat csökkenése azt jelenti, hogy a testünk kevesebb kalóriát kezd elégetni nyugalmi állapotban, így csökken az anyagcserénk.

Miért romlik meg az anyagcserénk a fogyókúra után?

Ha nagy mennyiségű súlyt veszítünk, valószínűleg lassult az anyagcserénk, és az nem áll vissza a fogyókúra előtti szintre – még akkor sem, ha visszahízunk.

Ennek az az oka, hogy jellemzően, amikor fogyókúrázunk a súlyvesztésért, zsírt és izmot is veszítünk, és a kalóriaégető izomtömegünk csökkenése lelassítja az anyagcserénket.

Az anyagcsere várható csökkenését a testtömeg csökkenéséből számolhatjuk, de még azután sem áll helyre az anyagcserénk, hogy visszanyertük a leadott súlyt.

A kutatások azt mutatják, hogy minden egyes fogyókúrával, amit megkísérelünk, a táplálék elégetésének üteme további 15%-kal lassul, amit nem tudunk figyelembe venni.

3 módszer, amivel felgyorsíthatjuk anyagcserénket (és 1 dolog, amit kerüljünk):

1) Figyeljünk arra, hogy mit eszünk
Vegyük figyelembe, hogy milyen típusú ételeket fogyasztunk, mert az étrendünk befolyásolja, hogy a szervezetünk mennyi energiát fordít az ételek megemésztésére, felszívódására és anyagcseréjére. Ezt a folyamatot nevezzük étrend által kiváltott termogenezisnek, vagy az ételek hőhatásának, és a napi energiafelhasználásunk körülbelül 10%-át teszi ki.

A kutatások szerint az ételek hőhatása a fehérjében gazdag ételek esetében a legmagasabb, mivel a szervezetünknek több energiát kell felhasználnia a fehérjék lebontásához és megemésztéséhez. A fehérjében gazdag élelmiszerek fogyasztása körülbelül 15%-kal növeli az anyagcserét (szemben az összes élelmiszer átlagos 10%-os értékével). Ezzel szemben a szénhidrátok 10%-kal, a zsírok pedig kevesebb mint 5%-kal növelik azt.

chicken-583761_1920.jpg

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az anyagcsere fokozása érdekében át kellene állnia a kizárólag fehérjéket tartalmazó étrendre. Inkább az étkezéseknek tartalmazniuk kell zöldségeket és egy fehérjeforrást, kiegyensúlyozottan teljes kiőrlésű szénhidrátokkal és jó zsírokkal, hogy támogassák az optimális egészséget, a betegségmegelőzést és a fogyást.

 2) Mozogj
A rendszeres testmozgás növeli az izomtömeget és felgyorsítja az anyagcserét. Az izomtömeg növelése növeli az alapanyagcserét, ami azt jelenti, hogy több kalóriát égetsz el nyugalmi állapotban.

Ezt például úgy érheted el, ha 30 perc testmozgást építesz be a napi rutinodba, amit hetente két nap konditeremmel vagy erőnléti edzéssel egészítesz ki.

Fontos a változatosság is, mivel ha minden nap ugyanazt a rutint követed, az gyorsan unalomhoz és a mozgás kerüléséhez vezethet, plusz a fejlődés is megáll.

A testmozgás elhanyagolása ugyanilyen gyorsan az izomtömeg csökkenéséhez vezet, és az elvesztett izomzat lelassítja az anyagcserét, és akadályozza a fogyásra irányuló erőfeszítéseket.

3) Aludj eleget
Egyre több kutatás erősíti meg, hogy az alvásmegvonás jelentősen befolyásolhatja az anyagcserédet.

Az alváshiány megzavarja a szervezet energiaegyensúlyát. Ennek hatására étvágyhormonjaink fokozzák az éhségérzetet és kiváltják az étel utáni sóvárgást, miközben megváltoztatják a cukoranyagcserénket és csökkentik az energiafelhasználásunkat.

mattress-2489615_1920.jpg

Ha szeretnéd felpörgetni az anyagcserédet, tűzz ki célul hét óra megszakítás nélküli alvást minden éjszaka.

Ennek elérésének egyszerű módja, ha lefekvés előtt legalább egy órával kerüljük a képernyőket. A képernyők nagy alvászavarók, mert elnyomják az agy melatonin termelését, és azt mondják nekünk, hogy nappal van, nem pedig éjszaka.

4) Ne pazarold a pénzed fogyókúrás tablettákra és étrend-kiegészítőkre.
Termékek ezrei ígérik, hogy aktiválják az anyagcserét és felgyorsítják a fogyást. Bár egyesek olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek szedésük után azonnal felpörgetik az anyagcserét, mint például a koffein és a kapszaicin (az az összetevő, amely a csilipaprikának a csípősségét adja), a kutatások megerősítik, hogy a hatás csak átmeneti – nem támogatják a hosszú távú fogyást.

A legtöbb termék, amely azt ígéri, hogy segít felgyorsítani az anyagcserét a fogyás érdekében, nem kínál tudományos bizonyítékot a hatékonyságuk alátámasztására. Két, nemrégiben közzétett átfogó áttekintés mintegy 120, súlycsökkentő étrend-kiegészítővel kapcsolatos tanulmányt vizsgált meg, és megállapította, hogy a merész marketing-állítások ellenére egyszerűen nem működnek.

Hagyd tehát a polcon a tablettákat, bájitalokat és porokat, és koncentrálj azokra a dolgokra, amelyek működnek. Az anyagcseréd – és a zsebed – meg fogja hálálni.

Képek: Pexels.com

Segítségre van szükséged a fogyáshoz? Keress bátran!