Az egészségesebb döntések meghozatala javíthatja az életét, és segíthet abban, hogy tovább élj. Talán korábban már próbálkoztál azzal, hogy egészségesebben étkezz, többet mozogj, többet pihenj, leszokj a dohányzásról vagy csökkentsd a stresszt, de nem tudtad betartani ezeket a szokásokat.

Kétségtelen, hogy ez nem könnyű, de a tanulmányok azt mutatják, hogy vannak módszerek, amelyekkel javíthatod az egészséges életmód kialakítására és fenntartására való képességedet. Ez a cikk néhány javaslatot ad az egészséges szokások kialakításához.

Íme 13 hatékony módszer az egészséges szokások kialakítására és megtartására.

1. Ismerd meg az előnyöket
Az egészséges szokások kialakításának első lépése, hogy megértsd, milyen előnyökre számíthatsz. Ha egészségesebben akarsz étkezni, akkor derítsd ki, miért érdemes ezt tenned, és adj magadnak okot arra, hogy miért jó neked személy szerint az egészséges táplálkozás. Ha többet szeretnél aludni, olvass utána a minőségi alvás előnyeinek, és elmélkedj arról, hogy ez egyénileg hogyan segíthet neked. Ha nem tudod hol kezd, olvasd vissza a korábbi írásaimat.

2. Tedd szórakoztatóvá
Tanulmányok azt mutatják, hogy azok az emberek, akik jól érzik magukat, miközben változtatnak az életükön, nagyobb valószínűséggel tartják magukat ehhez, mint azok, akik nem élvezik a folyamatot. Próbálj tehát olyan tevékenységeket találni, amelyek élvezetesek lesznek számodra.

Ha például fogyni szeretnél, menj el gyaloglás helyett kocogni. Ha a dohányzásról szeretnél leszokni, csatlakozz egy olyan baráti csoporthoz, akiknek hasonló céljaik vannak.

3. Tűzz ki kis célokat
Ha nagy célokat tűzöl ki, mint például „3 nap alatt 50 kilót fogok fogyni”, akkor jó eséllyel feladod, mielőtt elérnéd a célodat. Ehelyett szabj kisebb célokat, mint például „azt tervezem, hogy minden nap 30 percet sétálok”. Ha ezeket a kisebb célokat megvalósítod, akkor azok nagyobb célokká állnak össze. Ha motiválni akarod magad a fogyásra, akkor a kis, elérhető célok kitűzése segíteni fog. Ráadásul a kis célok teljesítése apró győzelmeket jelent, amik az önbizalmadat is növelik.

4. Jutalmazd meg magad, amikor teljesíted a céljaidat
Jutalmazd meg magadat a kisebb céljaid eléréséért valami különleges dologgal. Elmehetsz egy főzőtanfolyamra vagy vehetsz új ruhákat. Megjutalmazhatod magad azzal is, hogy kiveszel egy kis szabadságot a munkából, vagy egy plusz órát töltesz a futópadon.

5. Tartsd számon, hogy mit csinálsz
Ha számon tartod, amit csinálsz, az segít emlékezni arra, hogy miért csináltad, és mennyire jól csináltad. Ez létfontosságú, ha olyan rossz szokásokon próbálsz változtatni, mint a dohányzás, a túlevés vagy akár az érzelmi evés. Ha az a célod, hogy egészséges étrendet tarts, akkor egy étkezési napló vagy alkalmazás segítségével sikeresen tarthatod magad a szokásodhoz.

6. Légy reális a siker meghatározásával
Ne várd el, hogy egyik napról a másikra maratoni futóvá válj. Ehelyett kezdd lassan, és folyamatosan növeld az aktivitási szintedet. Továbbá ne várd el, hogy teljesen kiiktasd az egészségtelen viselkedést. Még ha drasztikus változtatásokat is eszközölsz, akkor is előfordulhat, hogy az akaraterőre kell támaszkodnod ahhoz, hogy motivált maradj.

7. Gondolkodj pozitívan
Koncentrálj mindarra, amit szívesebben csinálnál, mint a viselkedésed megváltoztatásának negatív aspektusaira. Gondolj például arra, hogy mennyivel jobban érzed magad edzés után, ahelyett, hogy mennyire fáradt vagy. A pozitív gondolkodásnak számos elképesztő egészségügyi előnye van.

8. Kérj segítséget
Támogatás nélkül nehéz megváltoztatni egy szokást. Legyen támogató rendszered, és beszélj családtagokkal, barátokkal vagy szakemberekkel, akik bátorítást és tanácsot tudnak adni. Ne félj beszélni egy táplálkozási szakértővel, fitneszszakértővel vagy mentálhigiénés szakemberrel útmutatásért.

9. Ne hasonlítsd magad másokhoz
Természetes, hogy néha összehasonlítjuk magunkat másokkal. Ez az összehasonlítás azonban megnehezíti, hogy a saját céljaidra koncentrálj. Koncentrálj egyedül magadra.

10. Tarts szüneteket
Amikor egy projekten dolgozol, csábító, hogy addig folytasd, amíg be nem fejezed. Ez a megközelítés azonban általában kiégéshez vezet. A gyakori szünetek tartása megelőzi a fáradtságot, és lehetővé teszi, hogy folytasd a feladatodat.

11. Száműzd a kísértéseket és a zavaró tényezőket
Az egészséges szokások kialakításának egyik hatékony módja, hogy kiküszöböljük a kísértéseket és a figyelemelterelő tényezőket, amelyek akadályozhatják a haladást. Ha például egészségesebben szeretnél étkezni, távolítsd el a kamrából és a hűtőszekrényből az egészségtelen ételeket.

12. Tedd könnyen elérhetővé az egészséges választásokat
Egy másik módja az egészséges szokások kialakításának, ha könnyen elérhetővé teszed az egészséges választásokat. Ez azt jelenti, hogy könnyebbé kell tenni az egészséges lehetőségek választását az egészségtelenekkel szemben. Ha például több gyümölcsöt és zöldséget szeretnél enni, tartsd őket megmosva és feldarabolva a hűtőben, hogy azonnal fogyaszthatóak legyenek.

Ezenkívül, ha többet szeretnél mozogni, tartsd az edzőruhádat és a cipődet jól látható helyen, hogy emlékeztessen rá, hogy használd őket. Az egészséges választások kényelmesebbé tételével nagyobb valószínűséggel ragaszkodsz az egészséges szokásaidhoz hosszú távon.

13. Legyen terved a visszaesések és akadályok kezelésére
Az egészséges szokások kialakításakor fontos, hogy legyen egy terved arra, hogyan kezeld az esetlegesen felmerülő visszaeséseket és akadályokat. Ha például megpróbálsz egészségesebben étkezni, de egy partin sok csábító gyorskajával találod magad, legyen egy terved arra, hogyan kezeld a helyzetet.

Ez magában foglalhatja azt, hogy magaddal viszed a saját egészséges nassolnivalóidat, előtte egészséges ételt eszel, vagy egyszerűen csak megengedsz magadnak egy kis élvezetet anélkül, hogy túlzásba vinnéd.

5 egészséges szokás, amit elkezdhetsz

Az alábbiakban öt egészséges szokást mutatunk be, amelyeket érdemes elkezdeni és betartani.

  • Aludj eleget: A megfelelő mennyiségű alvás elengedhetetlen az egészséges életmód fenntartásához. Tanulmányok szerint az alváshiány növeli a szívbetegségek, a cukorbetegség és a rák kockázatát.
  • Táplálkozz helyesen: A sovány húsokban, halakban, zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonafélékben, alacsony zsírtartalmú tejtermékekben és diófélékben gazdag kiegyensúlyozott étrend összefüggésbe hozható bizonyos rákos megbetegedések, az elhízás, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és a depresszió alacsonyabb arányával.
  • Rendszeres testmozgás: A rendszeres testmozgás fokozhatja a szív- és érrendszer működését, és erősítheti az immunrendszert. Emellett a testmozgás javíthatja a mentális egészségét is.
  • Igyál több vizet: Több víz fogyasztása segíthet fenntartani a testnedvek egyensúlyát, fokozhatja az emésztést, és javíthatja a bőr egészségét. Megtudhatod, hogyan maradhatsz hidratáltabb.
  • Helyezd előtérbe a mentális állapotodat: Mindenképpen előtérbe kell helyezned a mentális jólétedet, ha egészséges akarsz maradni a mai világban. Ezért tűzz ki célokat az öngondoskodás gyakorlására és olyan tevékenységek végzésére, amelyek fokozzák a mentális egészségedet.

Fotók: Pixabay

Ha szeretnél egy könnyebb életet, de nem tudod hol kezd, keress bátran!